Unilelu - lapsen tärkeä tuki

Unilelu on vauvaikäiselle tärkeä siirtymäobjekti ja tuo turvaa muuttuvissa tilanteissa.

Unilelu - lapsen tärkeä tuki

Miksi unilelu on lapselle niin tärkeä?

 

Onhan se liikuttava näky: vaaveli nukkuu uniriepu tiukasti kainalossa. Ikäkuukausien ja -vuosien karttuessa uniriepu edelleen kulkee mukana leikeissä ja päivän touhuissa. Se on aivan normaalia. Unilelusta on nimittäin muodostunut lapselle siirtymäobjekti: esine, johon lapsi on ladannut vanhempiinsa liittyviä rakkauden ja turvallisuuden kokemuksia. Mistä siirtymäobjektissa tarkalleen ottaen on oikeastaan kyse?

 

Tuki ja turva muuttuvissa tilanteissa

Siirtymäobjekti kalskahtaa melko tieteelliseltä nimeltä jollekin unilelulle. Se kuitenkin kuvaa hyvin sitä, mihin lapsi rakasta unileluaan käyttää. Sen tärkein tehtävä lapselle on luoda turvaa muuttuvissa tilanteissa.

Koska pieni lapsi ei ole tietenkään paljoa erilaisia tilanteita kokenut, aiheuttavat hyvin arkisetkin muutokset helposti ahdistusta. Pelkkä unille käyminen tarkoittaa lapselle eroa vanhemmista. Tästä syystä pehmolelut usein mielletään unileluiksi ja apuvälineiksi rauhalliseen nukkumiseen. Esimerkiksi uniriepu onkin hyvä apu nukkumiseen. Se kun ei vaadi vanhemman osallistumista samalla tavalla kuten keinuttelu tai tassuttelu, mutta tuo lapselle kuitenkin turvallisen olon.

Monesti rakas unilelu kulkee kuitenkin lapsen mukana myös valveilla ollessa. Se on tukena, kun käydään neuvolassa tai kun mennään päivähoitoon. Tuttu unilelu on turva uudessa ympäristössä.

Siirtymäobjekti on normaali osa lapsen kehitystä. Se yleensä ilmestyy lapsen elämään noin yhden ikävuoden paikkeilla, kun lapsen symbolinen hahmotuskyky ja mielikuvitus alkavat kehittyä.

Turvallisen tunteen luomisen  lisäksi unilelu voi toimia vanhempien korvikkeena myös negatiivisten tunteiden kohteena. Kun lapsi luottaa vanhempiinsa, hän uskaltaa heille myös kiukutella. Toisinaan kiukun kohteeksi päätyy myös uniriepu tai muu siirtymäobjekti. Sille on turvallista rähjätä, koska unilelu ei kuitenkaan hylkää. Kuten eivät hylkää vanhemmatkaan.

 

Lapsen valinta

Jostain tietystä unilelusta tai unirievusta tulee lapsen siirtymäobjekti vain, jos lapsi itse niin päättää. Yksi leluista vain muodostuun tärkeämmäski kuin muut. Toki siirtymäobjektina voi olla jokin muukin kuin unilelu. Esimerkiksi äidin vanha paita, leikkiauto tai jopa jokin tietty tekeminen, kuten korvan naplaaminen, voivat olla siirtymäobjekteja.

Jotta jostain lelusta muodostuu lapselle siirtymäobjekti, hän tarvitsee rakkauden ja turvallisuuden kokemuksia. Näitä kokemuksia hän tuohon uniriepuun lataa. Mikäli lapsella ei näitä kokemuksia ole, ei hän myöskään pysty itselleen siirtymäobjektia valitsemaan. Nämä ovat kuitenkin harvinaisia tilanteita, jotka aiheutuvat turvattomasta kasvuympäristöstä.

Älä kuitenkaan hämmenny, jos oma lapsesi ei kulje unirievun tai muun lelun kanssa kaikkialle. Lapsi nimittäin saattaa valita siirtymäobjektin hyvinkin erilaisista asioista. Lelujen lisäksi siirtymäobjekti saattaa löytyä esimerkiksi  lastenhuoneen sisustuksesta. Jokin näkyvä esine, kuten tuoli tai juliste voi tällöin toimia siirtymäobjektina. Siksi lastenhuoneen sisustuksen dramaattinen muuttaminen voi tulla lapselle järkytyksenä.

 

Hajusta rakkaan unilelun tunnistaa

Lelujen turvallisuuteen liittyy oleellisena osana niiden hygieenisyys. Tästä huolimatta siirtymäobjektin kohdalla kannattaa hieman joustaa. Tuttu tuoksu on kuitenkin erittäin tärkeä osa rakasta unilelua. Lapsella on usein erittäin kehittynyt haju- , tunto- ja makuaisti, jolloin muutokset tuoksuissa ja mauissa voivat olla liian suuria yllätyksiä. Siksi rakkaaan lelun peseminen täytyy tehdä oikein.

Kun lapsen tärkein lelu alkaa olla niin törkyinen että se vaikuttaa jo terveysriskiltä, pitää se tietenkin pestä. Siirtymäobjektin kohdalla kannattaa kuitenkin olla huolellinen. Varminta on tässäkin edetä lapsen tahdissa ja pestä lelu yhdessä lapsen kanssa. Täytyy muistaa, että lelu on lapselle vanhempien korvike, joten ei sitä voi noin vain pesukoneeseen heittää. Yhdessä lapsen kanssa hellästi käsin pesemällä varmistat, että lelu tulee pestyä ilman traumoja.

 

Miten lapsi vieroittuu unilelusta?

Siirtymäobjekti saattaa kulkea mukana läpi koko elämän. Oma pehmobeagleni on ollut mukanani jo kohta 33 vuotta. Toki suurin merkitys sillä oli lapsuudessa, omaan asuntoon muutot ja naimisiinmenot kyllä selvittiin ilman beaglen apua! Nyt se on tallessa lähinnä nostalgiasyistä.

Kuten moni muukin asia lapsen kehityksessä, myös siirtymäobjektista vieroittuminen tapahtuu lapsen omaan tahtiin. Pakottaminen ei ole järkevää ja on monesti jopa vahingollista. Jos kuitenkin unilelu kulkee todella tiukasti mukana, kannattaa kiinnittää huomio lapsen kasvuympäristöön. Jos lapsi ei koe oloaan turvalliseksi, voi unilelukin pysyä pidempään ja tiiviimmin lapsen mukana.

Unilelun katoaminen on lapselle todella kova paikka. Onhan se sama, kuin jos menettäisi lähimmän ystävänsä tai jopa vanhempansa. Jos näin ikävästi pääsee käymään, on vanhemman tehtävä olla lapsen tukena surussa. Lapselle voi olla hyväksi esimerkiksi miettiä yhdessä vanhempien kanssa mihin unilelu oikein onkaan mennyt ja mitä hän nyt touhuaa.

 

Lopuksi

Koska mistä tahansa lelusta voi muodostua lapselle siirtymäobjekti, on vauvaikäisille leluja ostettaessa valinta tehtävä huolella. Tyypillistä kuitenkin on, että siirtymäobjekti on uniriepu tai muu pehmoinen unilelu, joten etenkin niiden valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Kiinnitä huomiota lelujen materiaalehin. Varmista, että lelut ovat tehty turvallisesta ja kestävästä materiaalista. Pehmoleluista ei saa irrota karvaa. Esimerkiksi Steiffin lelut ovat tunnettuja siitä, että niistä ei lähde karvaa, eivätkä ne nukkaannu. Jos lelu on täytetty, niin tarkista, ettei täyte ole rakeita tai vastaavia pieniä kappaleita. Nämä voivat mennä lapsen nieluun, jos unilelu hajoaa.

Viime kädessä lapsi kuitenkin valitsee itse siirtymäobjektinsa. Kun sellainen löytyy, voit olla ylpeä itsestäsi vanhempana. Se on yksi askel lapsen kehityksessä ja merkki siitä, että lapsi on saanut osakseen rakkauden ja turvallisuuden tunteita.

Katso täältä kivoimmat unilelut ja kommentoi teidän perheen unilelukokemuksia alle!