Ulkoleikkien aika!

Ulkoleikit ovat kesän parasta antia

 

5 hauskaa ulkoleikki-ideaa leikki-ikäisille lapsille

Yllättävän aikainen kesä on hellinyt lämmöllään! Mikäs olisikaan mukavampaa kuin suunnata lasten kanssa pihalle touhuamaan ja leikkimään hauskoja ulkoleikkejä. Listasin 5 iloista ulkoleikki-ideaa, jotka ovat parhaimmillaan aurinkoisena kesäpäivänä.

 

1. Hiekkalaatikkoleikit puisilla leluilla

Grimm'sin puiset pinottavat kulhot sopivat myös hiekkalaatikkoleikkeihin.

Grimm'sin puiset pinottavat kulhot sopivat myös hiekkalaatikkoleikkeihin.

Hiekkalaatikko on kaikkien ulkoleikkien ehdoton klassikko! Mutta miksi kaikkien hiekkalaatikkolelujen pitäisi olla muovisia ja rumia?

Puisilla leluilla voi leikkiä varsin hyvin myös hiekkalaatikolla. Esimerkiksi saksalaisen Grimm’s -lelumerkin puiset pinottavat kulhot ja laatikot sopivat mitä parhaiten myös hiekkalaatikkoleikkeihin. Ja kestävät varmasti pitkään! Jos ne kastuvat, niin kannattaa leikkien jälkeen käyttää kuitenkin hetki aikaa niiden kuivaamiseen.


 

2. Jättisaippuakuplat

Saippuakuplien puhaltelu kuuluu kesään. Mutta oletteko kokeilleet jättisaippuakuplien tekemistä? Sellaisten, joita joskus näkee esiintyvien taiteilijoiden tekevän suurkaupunkien kaduilla? Nämä suuret saippuakuplat ovat varsin helppoja.

Tarvikkeet:

Tee pilleistä ja villalangasta kehikko jättisaippuakuplille

Tee pilleistä ja villalangasta kehikko jättisaippuakuplille

  • Ämpäri
  • 1 litra vettä
  • 2-3 dl tiskiainetta
  • 1 tl glyserolia (löytyy apteekista)
  • Kaksi mehupilliä
  • noin 1 metri villalankaa

Ohje:

  1. Sekoita vesi, tiskiaine ja glyseroli ämpärissä
  2. Pujota lanka mehupillien läpi siten, että mehupilleistä ja langasta muodostuu kehikko.
  3. Pidä mehupilleistä molemmilla käsillä kiinni ja kasta tekemäsi kehikko nesteeseen. Nosta kehikko ylös ja heiluta sitä suurilla liikkeillä ilmassa! Näin syntyy jättisaippuakuplia!

Vinkki: isoimmat saippuakuplat syntyvät, kun pidät kastelemaasi kehikkoa ylhäällä pääsi päällä ja kävelet takaperin.

 

3. Erilaiset hippaleikit

Hipassa energiaa kuluu! Kunnon hippaleikin päälle maistuukin varmasti uintireissu. Perinteinen  hippa on toki hauska ulkoleikki, mutta siihenkin löytyy monia erilaisia variaatioita, joilla saa pidettyä mielenkiinnon yllä. Kokeilkaapa vaikka seuraavia:

 

Ketjuhippa

Alkuun yksi leikkijöistä on hippa. Kun hän saa jonkun kiinni, ottaa kiinni jäänyt hippaa kädestä ja he jatkavat muiden jahtaamista ketjuna. Seuraavat kiinnijääneet tulevat osaksi ketjua, kunnes kaikki leikkijät on saatu kiinni.

X-hippa

Aina kun hippa saa jonkun kiinni, jää kiinnijäänyt seisomaan x-asentoon. X-asennosta vapautuu, kun joku toinen leikkijä ryömii x-asennossa olevan jalkojen välistä. Leikki loppuu, kun kaikki ovat x-asennossa. Jotta yksi ei joudu olemaan kokoaikaa hippa, niin muistakaa myös vaihtaa hippaa välillä.

Liekki ja jääpuikko -hippa

Valitaan yksi leikkijöistä liekiksi ja yksi jääpuikoksi. Jääpuikko ottaa muita leikkijöitä kiinni, ja aina saadessaan jonkun kiinni, jähmettyy kiinnijäänyt paikoilleen. Liekki voi pelastaa jäätyneet leikkijät koskettamalla heitä, jolloin he pääsevät taas mukaan hippaan.

Leikittepä mitä tahansa hippaa, niin parasta on leikkiä hippaa puistossa. Siellä riittää tilaa ulkoleikeille. On myös hyvä käytäntö sopia alueesta, jolla hippaa leikitään. Muuten jotkut saattavat lähteä haahuilemaan kauaskin.

 

4. Luontoaarteenetsintä

Aarteenetsintä on huippuhauska ja kehittävä ulkoleikki! Ulkona siihen saa aivan uuden ulottuvuuden, kun kokoaa listan luonnon ihmeistä, joita lapset voivat kerätä talteen. Ota listalle vaikka nämä alla olevat ideat ja keksi itse lisää! Etenkin kouluikäisille tämä sopii loistavasti.

Aarteenetsintä on hauska ulkoleikki

Muistakaa vain, että elävistä puista ei oksia pidä mennä katkomaan, eikä luontoa vahingoittaa muutenkaan.

 

5. Kapteeni käskee

Tämä on tietenkin lähellä Kapteeni Van Merrynin sydäntä! Kapteeni käskee on ulkoleikki, joka onnistuu parhaiten isolla porukalla (vaikkapa syntymäpäiväjuhlilla), mutta toimii toki myös pienemmässäkin ryhmässä.

Yksi leikkijöistä on kapteeni, joka käskee muita leikkijöitä. Muut leikkijät noudattavat kapteenin käskyjä mahdollisimman nopeasti. Jos käskyä noudattaa väärin, joutuu ulos leikistä.

Ennen leikin alkua sovitaan käskyistä. Käyttäkää toki omaa luovuutta, mutta tässä on muutama hyvä komento:

 

Laivaan!

Kaikki leikkijät juoksevat esimerkiksi kiipeilytelineeseen tai muuhun laivaa kuvaavan kapineeseen (vaikkapa pyykkitelineelle).

Maihin!

Kaikki leikkijät juoksevat “saareen”, joka voi olla vaikkapa hiekkalaatikko.

Maastoutukaa!

Kaikki leikkijät käyvät mahalleen makaamaan.

Tanssit!

Leikkijät ottavat parin ja alkavat tanssia.

Kapteenin hyttiin!

Leikkijät juoksevat kapteenin luokse.

Periskooppi!

Leikkijät käyvät makaamaan selälleen ja nostavat toisen jalan ylös.

Paapuuriin!

Leikkijät juoksevat kapteenista nähden vasemmalle.

Styyrpuuriin!

Leikkijät juoksevat kapteenista nähden oikealle.

Lisämaustetta leikkiin tuo, jos leikistä putoajista tehdään haikaloja. Haikalat voivat yrittää ottaa muita leikkijöitä kiinni esimerkiksi kun huudetaan “Haihyökkäys!”. Silloin muut leikkijät yrittävät päästä saareen turvaan, ennen kuin hait saavat heidät kiinni.
 

Yhteenveto

Ulkoleikeissä vain mielikuvitus on rajana. Eikä lapset aina edes aikuisen apua tarvitse ulkona viihtyäkseen. Mutta on hyvä pitää listaa hauskoista ja kehittävistä ulkoleikeistä mielessä. Jossain vaiheessa kesällä kuitenkin lapselta pääsee tuttu valitus “Tylsäääää!”

Mitkä ovat teidän perheen suosituimmat ulkoleikit? Kommentoi toki alle!