Pois turhat muovit lelutoimituksista!

Van Merryn -lelukaupan toimitukset ovat muovittomia marraskuusta 2018 alkaen

Van Merryn -lelukaupan toimitukset ovat muovittomia marraskuusta 2018 alkaen

Muovin haitat ovat olleet jo pitkään otsikoissa ja omassa mielessäni. Vihaan ja rakastan sitä samaan aikaan. Skitsofreeninen suhtautumiseni muoviin johtuu siitä, että se on aivan loistava materiaali moneen tarkoitukseen. Valitettavasti tällä hetkellä me käytämme sitä aivan liikaa. Emmekä osaa (tai viitsi) kierrättää sitä oikein.

Muovi sopii loistavasti esimerkiksi elintarvikepakkauksiin. Ruokahävikki on suurempi ongelma kuin sitä estävä muovipakkaus. Mutta miksi kääriä kaikki mahdollinen muoviin kammoista pinsetteihin? Katselepa joskus ympärillesi missä tahansa kaupassa: muovituotteita paketoituna muovipakkauksiin. Se on todella sekopäistä.

Ympäristön ja ihmisten terveyden kannalta tilanne on kestämätön. Ongelmaan ovat onneksi heränneet jo monet. Esimerkiksi Muoviton maaliskuu -kampanja on houkutellut mukaan tuhansia suomalaisia. Myös valtakunnan ykkösmediat ovat pitäneet aihetta kiitettävästi esillä.

Moni lelu on osa muoviongelmaa

Valitettavasti myös lelut ovat osa ongelmaa. Noin 90% maailmassa tuotetuista leluista ovat muovileluja, joiden elinkaari on lyhyt ja kierrätys mahdotonta. Perustinkin lelukauppa Van Merrynin kamppailemaan lelujen kertakäyttökulttuuria ja kammottavaa kiinalaista muovikrääsää vastaan.

Van Merrynin keskeisiä arvoja ovat ekologisuus ja kestävä kehitys. Haluan kantaa sosiaalisen vastuuni ja otan valikoimaan mahdollisimman ekologisia leluja, joilla on pitkä elinkaari. Esimerkiksi luomupuuvillasta valmistettuja pehmoleluja tai FSC-sertfioidusta puusta valmistettuja puuleluja.

Tästä huolimatta kaupastani ei tule täysin muovitonta. Osa myynnissä olevista leluista pakataan muoviin, ja osassa valikoiman pehmoleluista on raaka-aineena käytetty polyesteria.

Ehdottelen aina silloin tällöin leluvalmistajille, että olisi todella hienoa, jos he voisivat korvata turhat muovipakkaukset vaikka paperilla. Ehkä viesti joskus menee perille. Esimerkiksi teddykarhu nyt ei varsinaisesti pilaannu, vaikka sille ei muovipussia olisikaan ympärille pyöritetty. Pakkauksen tarkoitus on vain suojata sitä lialta varastoinnin ja kuljetuksen aikana. Sama hoituisi kestävämmin ja tyylikkäämmin esimerkiksi kierrätyskartongilla.

Lue lisää: Miksi puuleluja kannattaa suosia?

Mitä yksi lelukauppa voi tehdä?

Leluvalmistajien päätä en saa heti käännettyä. Mutta tajusin taannoin, että pystyn vaikuttamaan ainakin siihen, miten lelut pakataan postitusta varten, kun ne meidän varastoltamme lähtevät!

Alkaen marraskuusta 2018, kaikki lelutoimitukset Van Merryn -verkkokaupasta ovat muovittomia. Lelut pakataan tuttuun tapaan pahvilaatikkoon, mutta muovin sijaan pehmikkeenä on paperia. Lisäksi pakkaus suljetaan paperiteipillä muoviteipin sijaan. Mukana myös tulee pieni kortti, joka kertoo pakkauksen olevan muoviton.

Monet verkkokaupat ovat jo tehneet saman uudistuksen ja esimerkiksi Sokos-tavarataloissa muovipussit ovat muutettu maksullisiksi. Mikä onkin hienoa. Meillä erilaisilla myymälöillä ja valmistajilla on vastuu tehdä tiedostava kuluttaminen mahdollisimman helpoksi, jotta ihmisten ei tarvitsisi erikseen tehdä kestäviä kulutusvalintoja. Niiden pitäisi tapahtua automaattisesti.

Miten sinä olet pystynyt vähentämään muovijätteen määrää? Kommentoi alle, ja kuljetaan yhdessä kohti muovittomampaa tulevaisuutta!

- Andrew

Blogin kuva: Bench Accounting - Unsplash