Perinneleikit ovat oiva keino aktivoida lasta liikkumaan

Perinneleikit ovat aivan ihania leikkejä

Perinneleikit ovat oiva keino aktivoida lasta liikkumaan

Perinneleikit Ry elvyttää ja ylläpitää perinneleikkikulttuuria suomalaisten perheiden arjessa. Van Merryn tuki yhdistyksen toimintaa osallistumalla kirjalahjoitukseen.

Säkkijuoksu, seuraa johtajaa, kukkulan kuningas, kirkonrotta…. noita kaikkia on tullut lapsena leikittyä. Mukava puoli niissä oli se, että niitä leikittiin aina porukassa. Iso ryhmä lähialueen lapsia kokoontui yhteen leikkimään jotain yhteistä leikkiä. Noista leikeistä on jäänyt lämpimiä muistoja. Siksi olikin mukava huomata, että Perinneleikit Ry toimii aktiivisesti suomalaisen perinneleikkikulttuurin ylläpitämiseksi.

Yksi Perinneleikit Ry:n toimintamalleista on perinneleikkikirjojen lahjoittaminen kouluihin. Kun kuulin, että he ovat lahjoittamassa perinneleikkikirjoja oman alueeni kouluun, päätin että Van Merryn osallistuu kirjojen hankintaan. Mikäpä olisi lelukaupalle parempi tapa tehdä paikallisesti hyvää kuin luoda lapsille enemmän mahdollisuuksia leikkiä?

 Leiki ja väritä -kirjasta löytyy hauskoja leikkejä

 Leiki ja väritä -kirjasta löytyy hauskoja leikkejä

Kiitokseksi osallistumisesta sain oman kappaleen hupaisaa “Leiki ja väritä” -kirjaa. Kirjassa on kaksikymmentä erilaista perinneleikkiä sekä iloisia kuvia väritettäväksi. Joukkoon mahtui myös leikkejä, joista itse en aiemmin ole edes kuullut. Yhteistä niille kaikille kuitenkin oli se, että niitä leikitään useamman lapsen ryhmässä ja ne aktivoivat lapsia liikkumaan. Se, jos mikä, on tärkeää.

 

Leikki aktivoi

Jo pelkästään erilaisten leikkien nimien ja sääntöjen tallentaminen on toki arvokasta kulttuurityötä. On sitä tullut itsekin usein mietittyä, että miten se “Kymmenen tikkua laudalla” tai joku muu leikki oikein menikään. Vanhat leikit ovat toki nostalgisia, mutta pääasia on, että lapset leikkivät ja liikkuvat.

Pidänkin Perinneleikit Ry:n toiminnan tärkeimpänä tavoitteena monipuolisen liikunnan lisäämistä lasten arjessa. Jos näiden kirjojen lahjoittamisen ansiosta edes pieni joukko lapsia löytää uuden hauskan leikin, jota leikkiä välitunneilla ja vapaa-ajalla yhdessä toisten lasten kanssa, on lahjoituksella ollut merkitystä.

Näiden perinneleikkien ansiosta nimittäin moni lapsi saattaa löytää liikunnan ilon. Leikeissä nimittäin on se hauska puoli, että ne eivät ole yhtä kilpailuhenkisiä kuin urheilulajit, vaan ne antavat lasten liikkua kilpailematta. Toisille liika kilpailuhenkisyys on omiaan viemään liikunnan ilon.

Toki leikeissäkin joku pärjää paremmin, kun taas toinen jää jatkuvasti hipaksi. Mutta leikeissä noin pääsääntöisesti tavoitteena hauskanpitäminen. Aina löytyy myös leikkejä, joissa varsinaista voittajaa ei ole. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa “Melkoinen sardiinipurkki”, jonka ohjeet kopioin Leiki ja väritä -kirjasta tämän blogin loppuun.
 

Mistä näitä perinneleikkejä löytää?

Kirjojen lahjoittamisen lisäksi Perinneleikit Ry tarjoaa leikki- ja leikityspalveluita niin yksityisille kuin yrityksillekin. Heidän kotisivuillaan on myös mahtava tietokanta erilaisia leikkejä sisällä ja ulkona leikittäviksi.

Kun siis seuraavan kerran mietit, mitä sitä perheen kesken tehtäisiin, tai mitä syntymäpäiväjuhlilla oikein olisi ohjelmassa, niin vilkaisepa Perinneleikit Ry:n sivut.  Sieltä löytyvät ne tutut ja hieman tuntemattomammatkin leikit. Heiltä voi myös tilata leikittäjän vaikkapa syntymäpäiväkutsuille. Tai jopa yritystilaisuuteen. Olisi ainakin hieman erilainen tykypäivä, kun koko yritys leikkii “Tahmeita popcorneja”. Siinä se tiimihenki kasvaa!

Laitanpa tähän loppuun vielä sen lupaamani “Melkoinen sardiinipurkki” -leikin.

 

Melkoinen sardiinipurkki

Yksi leikkijöistä menee piiloon muiden pitäessä silmiään kiinni. Etsijät laskevat yhdessä sovittuun lukuun asti ja lähtevät sitten etsimään piilossa olijaa. Leikkijä, joka onnistuu tämän löytämään, menee samaan piiloon. Näin piilossa olijoiden määrä kasvaa. Viimeisestä löytäjästä tulee uudessa leikissä uusi piiloon menijä. Leikki onnistuu parhaiten joko hämärässä tilassa tai ulkona.

Mikä oli sinun lapsuutesi lempileikki, tai mitä teidän lapsenne mieluiten leikkivät? Kommentoi alle!