Miten valita turvallinen lelu?

Turvallinen lelu on lapsen rakas ystävä!

Miten valita turvallinen lelu?

- 15 vinkkiä turvallisen lelun valitsemiseen


Lelujen turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Etenkin kun olet hankkimassa leluja vauva- ja taaperoikäiselle. Mikään ei ole lapselle tärkeämpää, kuin saada ympärilleen turvallinen kasvuympäristö. Lapsen turvallisuus on kuitenkin viime kädessä aina vanhemman vastuulla, joten on hyvä varmistua siitä, että lapsen lelut ovat varmasti turvallisia.

Kun hankin leluja Van Merrynin valikoimiin, teen valintoja seuraavilla kriteereillä:

  • Lelujen turvallisuus - tästä en tingi
  • Lelujen ekologisuus - lelun tulee olla kestävästi ja kestäväksi valmistettu, mieluiten Euroopassa
  • Lelujen kauneus - nämä lelut sopivat huolella sisustettuun lastenhuoneeseen
  • Lelujen kehittävyys - lelut tuovat sekä iloa, että auttavat lasta kehittämään elintärkeitä kykyjä ja taitoja

Tässä blogissa keskityn lelujen turvallisuuteen. Olen listannut alle 15 kriteeriä, joilla varmistan, että otan Van Merrynin leluvalikoimiin vain turvallisia leluja. Niiden avulla myös sinä voit varmistaa, että lapset leikkivät vain turvallisilla leluilla.

 

1. Kiinnitä huomiota ikäsuositukseen

Ehdottomasti tärkein asia on varmistaa, minkä ikäiselle lelu on tarkoitettu. Leluvalmistajat kyllä kertovat pakkauksissa, minkä ikäisille lelut on tarkoitettu ja verkkokaupassa nämä ikäsuositukset pääsääntöisesti tuodaan esiin. 

Etenkin lelut, joita ei suositella alle kolmevuotiaille, kannattaa pitää poissa vauva- ja taaperoikäisten ulottuvilta. Ikäsuositus myös auttaa sinua arvioimaan, saako lapsi kyseisestä lelusta jo iloa, vai onko se vielä liian haastava. Esimerkiksi pinottavat lelut ovat kivannäköisiä, ja varmasti turvallisia jo puolen vuoden ikäiselle, mutta hieman vanhempi lapsi saa siitä huomattavasti enemmän oppimisen iloa irti.

 

2. Ei irtoavia osia

Ilmiselvä kohta, mutta tätä ei voi kylliksi korostaa: lelusta ei saa irrota pieniä osia. Alle kolmevuotiailla lapsilla on tapana kierrättää kaikki löytämänsä asiat suun kautta, jolloin tukehtumisen riski on ilmeinen.

Turvallisia leluja vauva- ja taaperoikäisille ovat siis sellaiset, joista osia ei irtoa. Pehmolelut, joissa on kirjaillut (ommellut) kasvot, ovat esimerkiksi tällaisia. Jos pehmolelun kasvot eivät ole kirjaillut, varmista että lelussa on käytetty turvasilmiä. Turvasilmät ommellaan pintakankaan läpi siten, että ne kestävät pienen lapsen kiskomista.

Myös laadukkaasti valmistetut puulelut kestävät lapsen käytössä. Vauva- ja taaperoikäisille sopivissa puuleluissa toisistaan irti lähtevät osat ovat niin isoja, että ne eivät aiheuta tukehtumisvaaraa, ja kiinnitykset on tehty huolella. Puu ei myöskään halkea yhtä helposti kuin muovi.

Varmista myös, että leluissa ei ole päälle liimattuja osia tai yksityiskohtia. Halvemmissa leluissa näitä saattaa pahimmassa tapauksessa olla. Heikosti liimatut osat eivät missään nimessä kestä lapsen leikeissä pitkään.

 

3. Ei pitkiä nauhoja

Nyt osaat varmasti varmistaa, ettei lelussa ole irtoavia osia. Loistavaa! Hieman helpommin unohtuva yksityiskohta ovat lelussa mahdollisesti olevat pitkät nauhat, remmit, narut ja vastaavat. Ne ovat nimittäin myös vaarallisia.

Pitkät nauhat saattavat kiertyä kaulan ympärille ja aiheuttavat siten kuristumisvaaran. Hieman pienempi riski on myös se, että lapsi nielaisee nauhan. Kuten pieni esine, myös nauha voi näin aiheuttaa tukehtumisvaaran. Etenkin erilaisten naamiaisasujen kohdalla kannattaa olla todella tarkkana.

 

4. Turvallisissa leluissa ei ole myrkyllisiä materiaaleja

Irtoavia osia ja pitkiä nauhoja vaikeampi on tarkastaa leluissa käytetyt materiaalit ja niiden sopivuus pienelle lapselle. Turvallinen lelu on valmistettu turvallisista materiaaleista.

Käytettyjen materiaalien tarkkistaminen ei kuitenkaan ole helppoa. On kuitenkin todella tärkeää varmistaa, että lelujen materiaalit ovat turvallisia ja myrkyttömiä. Luotettava lelujen verkkokauppa kyllä kertoo käytetyt materiaalit ja myrkyttömyyden lelujen kuvauksissa. Kivijalkakaupoissa kannattaa asiasta kysyä myyjältä.

Kaikeksi onneksi lelujen turvallisuutta valvotaan EU:ssa tarkasti, ja leluille on määritetty oma turvallisuusstandardi SFS-EN 71. Siitä hieman lisää tuonnempana.

 

5. Varmista käytettyjen väriaineiden turvallisuus

Tämä oikeastaan sisältyy ylläolevaan kohtaan, jossa yleisesti käsittelen leluissa käytettyjen materiaalien turvallisuuden. Mutta halusin nostaa väriaineet omaksi kohdakseen, muuten ne unohtuvat helposti.

Kun hankit lapsille puuleluja, varmista, että lelut on maalattu ja käsitelty turvallisilla pintamateriaaleilla. Maalin ja pintamateriaalin tulee myös kestää käytössä pitkään lohkeilematta. Jätin Van Merrynin valikoimista pois erään todella kivoja puuleluja valmistavan brändin, koska heidän leluja ei lapsi voinut laittaa suuhunsa. Eihän sellaisia leluja voi lapsille myydä missään nimessä! Kaikki Van Merrynin valikoimissa olevat puulelut on käsitelty vain turvallisilla materiaaleilla. Siitä pidän huolen.

 

6. Turvallinen lelu on helposti pestävissä ja puhdistettavissa

Jokainen vauva- ja taaperoikäisen kanssa touhunnut tietää, että sotkua tulee. Lelut eivät likaantumiselta välty. Rakas pehmolelu tai uniriepu kulkee lapsen mukana kaikkialla, ja välillä se on ruoassa, välillä kurassa, väillä jossain tuntemattomassa mössössä. Jotta lelu pysyy hygieenisenä, on se pystyttävä pesemään tai puhdistamaan helposti.

Lelujen pestävyys on tärkeää etenkin pehmolelujen kohdalla. Puu-, muovi- ja pahvilelut pystyy usein pyyhkimään kostealla puhtaaksi, mutta pehmolelujen kohdalla tilanne on toinen. Kannatta valita konepestäviä pehmoleluja, niin pääsee pesemisessä helpommalla. Muista kuitenkin, että pehmolelut eivät pääsääntöisesti kestä rumpukuivausta, joten kuivaa lelut telineellä tai narulla.

 

7. Tarkista pehmolelujen saumat

Pehmoleluja ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota saumojen kestävyyteen ja yleisesti ompelujälkeen. Kestävät saumat varmistavat, että lapsi ei saa revittyä lelua kappaleiksi ja pölläytettyä täytteitä ympäriinsä. Täytemateriaalikin voi kulkeutua pienokaisen suuhun ja olla vaaraksi.

Korkealuokkaisissa turvallisissa pehmoleluissa saumat on ommeltu huolella, eivätkä ne purkaudu. Esimerkiksi Noodoll ja Steiff viimeistelevät kaikki pehmolelut käsityönä, jolloin he pystyvät varmistamaan sauman kestävyyden. Legendaarinen Steiff tunnetaankin erittäin kestävästi ommelluista saumoistaan.

 

8. Tukeva lelu on turvallinen lelu

Isompien lelujen, kuten vaikkapa kävelyvaunujen, kohdalla kannattaa varmistaa, että lelu on tukeva. Hutera lelu on vaaraksi lapselle, kun se voi tietenkin kaatua lapsen päälle. Taaperokärryn kohdalla tämä on erityisen tärkeää, koska kävelemään opetteleva lapsi nojaa vaunuun. Van Merrynin valikoiman kävelyvaunut painavat noin kuusi kiloa, joten tukea riittää.

 

9. Varmista roikkuvien lelujen kiinnitykset

Lastenhuone on mukava koristella erilaisilla roikkuvilla leluilla, kuten vaikkapa mobileilla. Vauvaikäiselle mobilet myös tarjoavat virikettä, sekä kehittävät lapsen kykyä kiinnittää huomiota liikkeeseen. Kun lapsi vielä tyytyy makoilemaan pinnasängyssä, ei mobilekaan ole vaaraksi. Tarkista, että roikkuvien lelujen kiinnitykset ovat kestävät, ja saat ne tukevasti kiinni.

Mobilen kiinnitykseen kannattaa kiinnittää huomiota etenkin siinä vaiheessa, kun lapsi oppii nousemaan seisomaan. Jos hän yltää mobileen, hän helposti vetää sen alas. Varminta on tässä vaiheessa nostaa mobile niin korkealle, että lapsi ei siihen yllä.

 

10. Ei elektroniikkaa

Sähköllä toimivat lelut eivät vauva- ja taaperoikäisten leluvalikoimaan kuulu. Sen lisäksi, että niistä helposti irtoaa pieniä osia, ne usein toimivat paristoilla. Paristoilla on huono tapa jäädä leluihin sisälle pitkäksi aikaa, sulaa, ja myrkyttää koko laite. Verkkovirrasta tyydyn toteamaan, että pienen lapsen ei kuulu päästä leikkimään millään, mikä on kiinni töpselissä.

Lisäksi elektroniset lelut usein ovat muovisia, ja niissä käytetään haitallisia palonestoaineita. Käydään seuraavassa kohdassa läpi, miksi muovia ylipäänsä kannattaa välttää.

 

11. Ei muovileluja - varsinkaan vanhoja muovileluja

Turvalliset lelut on tehty tällä vuosituhannella - vanhat lelut kuuluvat mummolan vintille, eivät lastenhuoneeseen.

Turvalliset lelut on tehty tällä vuosituhannella - vanhat lelut kuuluvat mummolan vintille, eivät lastenhuoneeseen.

Muovia ja sen kaltaisia aineita ei edes pienten lasten leluista saada kokonaan pois. Ja osa muovinkaltaisista aineista on vauvaikäisillekin aivan turvallisia. Esimerkkinä vaikkapa pureskelulelut, jotka helpottavat vauvan ikenien kutinaa, kun hampaat alkavat kehittyä.

Kuitenkin kokonaan muovisia leluja on hyvä välttää, eikä lastenhuonetta kannata missään nimessä tukkia täyteen muovileluja. Ftalaatteja käytetään usein PVC-muovin pehmennysaineena esimerkiksi pehmeissä muovinukeissa ja pomppivissa palloissa. Näitä haitallisia yhdisteitä, sekä elektroniikan palonestoaineita päätyy lapsen elimistöön pääasiassa suun kautta, mutta myös huoneilmaan.

Ftalaattien on todettu aiheuttavan hedelmättömyyttä etenkin pojilla. Elektroniikan palonestoaineiden vaikutukset ovat vielä hieman hämärän peitossa, mutta niiden yhteyttä imusolmukesyöpään ja käyttäytymishäriöihin tutkitaan.

Vanhat muovilelut on myös syytä jättää koristamaan mummolan vinttiä. Nykyaikainen lelujen kemikaalilainsäädäntö nimittäin on 1990-luvun peruja. Sitä ennen ftalaatteja käytettiin varsin runsaasti leluissa.

 

12. Kovaääniset lelut eivät pienille sovi

Huomionarvoinen seikka on myös lelun äänekkyys. Eräät vauva- ja taaperoikäisille suunnatut lelut päästävät tietenkin jonkin verran ääntä. Esimerkiksi helistimien on tarkoituskin hieman kilistä, jotta lapsi niitä intoutuu heiluttelemaan. Vetolelusta saattaa lähteä pientä kilinää, kun lapsi sitä taluttaa pitkin parkettia.

Tärkeää kuitenkin on huomioida, että kovaääniset lelut eivät pienille lapsille sovi. Pääasiassa nämä ovat - jälleen kerran - elektronisia leluja tai kovaa paukahtavia leluja, kuten nallipyssyjä ja vastaavia. Harvempi nyt mitään nallipyssyä on alle kolmevuotiaalle antamassa. Perheessä kuitenkin saattaa olla eri ikäisiä lapsia, jolloin kannattaa huolehtia siitä, että vanhempien lasten lelut eivät vauvaikäisten käsiin päädy.

 

13. Kiinnitä huomiota lelustandardi SFS-EN 71:een ja CE-merkintään

Lelujen turvallisuutta Euroopan Unionin alueella valvotaan leludirektiivillä, joka Suomessa on saatettu voimaan vuonna 2012 voimaan tulleella lelulailla. Suomalaiset lelualan toimijat ovat sitoutuneet noudattamaan tätä lainsäädäntöä.

Lelulakia täydentävät eurooppalaiset lelujen turvallisuusstandardit SFS-EN 71, sekä SFS-EN 62115. Kun olet valitsemassa turvallista lelua, kannattaa tarkistaa, että lelu täyttää nämä standardit. Kaikki Van Merrynin valikoimissa olevat lelut ovat näiden standardien mukaisia.

CE-merkintä ei sinällään varmista lelujen turvallisuutta. Leluvalmistajat voivat hakea sen leluilleen, jotta he voivat myydä niitä Euroopan talousalueella. Se on ollut pakollinen Suomessa vuodesta 1994 lähtien. Se omalta osaltaan kuitenkin varmistaa, että lelua on luvallista myydä Euroopassa.

 

14. Lelut ovat leluja, muu kodin kalusto ei

Maalaisjärki sanoo, että vauvalle ei keittiöveistä, akkuporaa tai muita kodin vaarallisia peruslaitteita pidä antaa. Kannattaa kuitenkin huomata, että päällisin puolin harmittomalta vaikuttavat esineet, kuten kaukosäätimet, puhelimet ja vastaavat eivät pienelle lapselle leluiksi sovi.

Jos tuotetta ei ole suunniteltu leluksi, sen valmistusta ei sido lähellekään yhtä tiukat standardit kuin lelujen valmistusta. Riskinä sii on että niistä voi imeytyä pienen lapsen herkkään elimistöön haitallisia yhdisteitä.

 

15. Pidä pakkausmateriaalit poissa lapsen ulottuvilta

Tämä ei varsinaisesti lelun valitsemiseen liity, koska etenkin verkkokaupassa pakkausta ei välttämättä edes näe. Yhtäkaikki, kun se turvallinen ja ihana lelu vihdoin saadaan kotiin, niin sen pakkausmateriaalit kannattaa pistää nopeasti roskikseen ja pois lapsen ulottuvilta.

Etenkin erilaiset muovipussit muodostavat lapselle helposti tukehtumisvaaran, jos niiden kanssa hän pääsee yksin häärimään. Pahvipakkaukset ovat ainakin levitettyinä suhteellisen turvallisia, mutta eiköhän lapsen ole parempi leikkiä ennemminkin juuri saamallaan lelulla, kuin sen pakkauslaatikolla.

 

Lopuksi

Yllä olevat vinkit auttavat sinua valitsemaan turvallisia leluja. Viime kädessä vastuu lapsen turvallisesta kasvuympäristöstä on vanhemmilla, joten kannattaa aina varmistaa, että ostamasi lelut varmasti sopivat lapselle, jolle lelua olet etsimässä.

Luotettavat leluvalmistajat ja jakelijat kyllä kertovat auliisti verkkosivuillaan leluissa käytetyistä materiaaleista ja turvallisuudesta. Käytä kuitenkin omaa harkintaa ja selvitä lelun turvallisuus myös itse.

Etenkin pienelle lapselle lelua ostaessa kannattaa muistaa, että hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä. Halvalla ei saa turvallista. Halvalla saat Kiinasta roskaa, joka ei ainoastaan ole laadultaan surkeaa, vaan myös vaarallista. Kalliimmissa leluissa käytetään turvallisia ja korkealuokkaisia materiaaleja, ja valmistus on ammattitaitoista. Se osaltaan varmistaa, että lelu on turvallinen koko käyttöikänsä ajan.