Miten puhdistaa lelut?

Miten puhdistaa lelut? Moulin Rotyn pehmolelukoira Julius näyttää mallia.

 

Kapteeni Van Merrynin suuri tee-se-itse -luonnonmukaisten puhdistusaineiden testi (eli TSILMPAT)

Leikin melskeissä lelut tuppaavat hieman likaantumaan. Rakkaat lelukaverit kulkevat mukana ulkona, sisällä, suussa, kylvyssä… Jossain vaiheessa niiden puhdistaminen on tarpeen. Koska kemikaaleja ei kukaan mielellään käytä liikaa, varsinkaan pienten lasten lelujen puhdistuksessa, päätin kokeilla muutamaa luonnonmukaista tapaa pestä ja puhdistaa leluja. Testiä varten etsiskelin muutaman helpohkon luonnonmukaisen pesuaineen ohjeet ja lähdin testaamaan.

 

Tee-se-itse -pesuainetesti

Lelujen pesemiseen valitsin kolme erilaista luonnonmukaista keinoa.

Lelujen pesemiseen valitsin kolme erilaista luonnonmukaista keinoa.

Testiin otin mukaan kolme helppoa puhdistusainetta. Ruokasoodan, greipinsiemenuutteesta tehtävän suihkeen sekä laventeliöljy-etikka -pohjaisen sumutteen.

Teille kiireisille lukijoille totean jo tässä vaiheessa, että testin voittajaksi selviytyi ruokasooda. Lue toki eteenpäin, jos haluat tietää tarkemmin, miksi ja miten näitä kutakin lelujen puhdistuksessa käytetään.

Kaikki testatut menetelmät ovat turvallisia myös lapsille. Ota siis lapset ilman muuta mukaan pesupuuhiin! Se on hauskaa yhdessä tekemistä. Samalla lapsi oppii pitämään huolta leluistaan.

 

Lelujen peseminen ruokasoodalla

Ruokasooda on kaikkien keittiöiden vakiovaruste. Jos kaapissasi ei tuota ihmeainetta ole, niin käy ostamassa heti. Jotain ruokasoodan monipuolisuudesta kertoo se, että kun kirjoitin googleen “mihin kaikkeen…”, niin google ehdotti ensimmäisenä “mihin kaikkeen ruokasoodaa voi käyttää”. Näitä käyttötapoja riittää.

Ruokasooda osoittautui testin edullisimmaksi ja monipuolisimmaksi puhdistusaineeksi. Ja itseasiassa myös hauskimmaksi!

Mitään muuta testaamaani puhdistusmenetelmää en voi suositella pehmoleluille, mutta ruokasooda toimii hyvin myös niiden puhdistamiseen. Toki monet pehmolelut (kuten kaikki Van Merrynin valikoiman pehmolelut) voi pestä hellävaraisella ohjelmalla pesukoneessa, mutta helpommalla ja nopeammin pääset puhdistamalla lelut ruokasoodalla.

 

Miten ruokasoodaa käytetään lelujen puhdistamiseen?

Muovi- ja puulelut voit puhdistaa sekoittamalla 2 ruokalusikallista ruokasoodaa 2 desilitraan lämmintä vettä. Kasta rätti liuokseen ja pyyhi lelut puhtaaksi.

Voit myös tehdä ruokasoodaliuosta isommankin määrän suureen saaviin tai vatiin. Sinne lelut on helppo laittaa tiskattavaksi. Puuleluja tosin ei kannata saaviin unohtaa, jottei ala osat turpoamaan ja värit irtoamaan.

Hankalammat tahrat puhdistat soodatahnalla.  Tee soodatahnaa sekoittamalla yhteen ruokalusikalliseen ruokasoodaa sen verran lämmintä vettä, että sooda muuttuu rakeiseksi tahnaksi. Sitä kun hieroo hankaliin tahroihin, niin lika kyllä irtoaa! Pyyhi lopuksi puhtaalla liinalla.

Pehmolelujen puhdistaminen ruokasoodalla onnistuu kahdella tavalla.

Tylsempi tapa: pudistele pehmolelun päälle ruokasoodaa ja hiero. Anna vaikuttaa 15-30 minuuttia ja harjaa, tamppaa tai imuroi ruokasooda pois.

Sovellettu pesukone pehmolelulle!

Sovellettu pesukone pehmolelulle!

Hauska tapa: Laita pehmolelu tiiviiseen pussiin, esimerkiksi isoon minigrip-pussiin. Lisää pussiin pari ruokalusikallista ruokasoodaa ja ravistele kunnolla! Tai anna mieluummin lapsen ravistella. Lelupolo on kohta yltäpäältä ruokasoodassa. Anna vaikuttaa 15-30 minuuttia ja pudistele ruokasooda pois.

Testilelu Noodoll Luxe Pupu oli saanut pienen tahran takamukseensa, joka lähti ruokasoodan mukana, kun tahraa hieman hankasi pyyhkeellä.

Ruokasooda voitti testin selvästi. Ensinnäkin se on monipuolinen elintarvike, toisekseen hyvin edullinen. Kolmanneksi, se puhdisti lelut vähintäänkin yhtä hyvin kuin muutkin testatut puhdistusaineet. Ehkä jopa paremmin. Neljäs syy: ruokasoodaa löydät mistä tahansa lähikaupasta. Samaa ei voi sanoa muista testatuista raaka-aineista.

Ruokasoodan plussat:

+ Monipuolinen

+ Edullinen

+ Hauska ja helppo

+ Hajuton

Ruokasoodan miinukset:

- Kuivana käytettäessä (pehmoleluille ja tekstiileille) saattaa pöllytä ympäriinsä.
 

 

Greippisuihke

Mielenkiintoisen kuuloinen luonnonmukainen puhdistusaine greipinsiemenuutteesta on testin toinen puhdistusmenetelmä. Se osoittautui testin parhaimman tuoksuiseksi puhdistusaineeksi.

Suihkeen raaka-aineiden saatavuus on hieman haastavaa. Greipinsiemenuutetta ei aivan perusmarketista löydy, mutta onneksi meillä on Ruohonjuuri.  Tuotteen hinta tosin sai haukkomaan henkeä. Pieni 30ml pullo uutetta maksoi tekstin julkaisuhetkellä 24,95€. Syy tälle on selvä: greipinsiemenuute on tarkoitettu ravintolisäksi ja ihmisten hyvinvoinnin parantamiseen. Siinä tarkoituksessa hinta on perusteltu.

Päätin kuitenkin testata greipinsiemenuutteen lelujen puhdistuskäytössä. Arvelin, että ei pullo välttämättä kokonaan kulu testiin. Mutta olin väärässä. Kaikki meni. Jos siis haluat ehdottomasti käyttää greipinsiemenuutetta leikkikalujen puhdistusaineena, tee vaikka 2 desilitran annos.

 

Miten greippiuutetta käytetään lelujen puhdistukseen?

Resepti greipinsiemenuutesuihkeelle on helppo:

  • ½ litraa lämmintä vettä
  • 15 tl greipinsiemenuutetta
  • Steriili suihkepullo

Sekoita ainekset ja laita pulloon. Suihkuttele puhdistusainetta muovi- ja puulelujen pinnalle ja pyyhi puhtaaksi. Leluihin jää vieno greipin tuoksu ja ne puhdistuivat varsin hyvin.

Ainetta ei tosiaan hirveästi lelujen puhdistukseen kulu, joten loput kannattaa käyttää vaikka lastenhuoneen pintojen puhdistamiseen. Tai sitten kannattaa tehdä pienempi annos.

Hinnasta johtuen en varauksetta voi greipinsiemenuutesuihketta suositella puhdistusaineeksi. Kivan tuoksunsa vuoksi se ansaitsi hopeamitalin tässä testissä.

Greippisuihkeen plussat:

+ Ihana tuoksu

+ Jos et käytä kaikkea uutetta, voi käyttää sitä myös ravintolisänä

+ Voi käyttää myös muilla kodin pinnoilla

Greippisuihkeen miinukset:

- Pöyristyttävän kallis

 

Laventeliöljy - etikka -puhdistusaine leluille

Kolmas testattu puhdistusaine oli etikka-laventeliöljy -suihke. Myös laventeliöljy tarttui mukaan Ruohonjuuresta. Greipinsiemenuutteeseen verrattuna hyvä puoli tässä puhdistusaineessa on, että laventeliöljy on sen verran vahvaa tavaraa, että sitä ei tarvita lähellekään yhtä paljon. Eikä hintakaan ole aivan yhtä korkea.

Arvaukseni onkin, että laventeliöljyn tarkoituksena on tuoda tähän pesuaineeseen edes jollain tasolla siedettävä tuoksu. Etikan suuri määrä nimittäin teki aineesta todella tuskallisen hajuista.

 

Etikka-laventeliöljy -suihkeen käyttö lelujen puhdistuksessa

Lelujen puhdistustestin iloinen testiryhmä

Lelujen puhdistustestin iloinen testiryhmä

Resepti etikka-laventeliöljy -suihkeen resepti on muiden testattujen pesuaineiden tapaan yksinkertainen. Ainesosat ovat:

  • 2,5 dl (tislattua) etikkaa
  • 2,5 dl (tislattua) vettä
  • 30 tippaa Laventeliöljyä (laitoin 45, mutta haju oli silti tukala…)
  • Steriili suihkepullo

Sekoita ainekset keskenään steriiliin suihkepulloon ja anna seistä hetken.

Suihkuttele muovi- ja puulelujen pinnalle sprayta ja pyyhi puhtaaksi. Jos kaikki pesuaine ei kulu lelujen puhdistamiseen, voit käyttää sitä muuallakin kotona. Jos siis pidät etikkaisesta laventelin tuoksusta.

Lelut kyllä puhdistuivat, mutta vieno etikan haju niihin jäi. Täytyy myöntää, että käytin tavallista etikkahaposta laimentamalla tehtyä etikkaa, enkä siis ilmeisesti tislattua etikkaa. Se saattoi olla syynä hajuongelmiin. Mutta epäilen. Etikka-Laventeliöljy -spraylle testin kolmas eli viimeinen sija.

Hyvä puoli tässä puhdistusaineessa on, että laventeliöljyä kuluu vain vähän. Lopun laventeliöljyn voit käyttää vaikkapa tuomaan rauhoittavaa tunnelmaa saunaan lisäämällä pari tippaa öljyä löylyveteen.

Etikka-laventeliöljy -suihkeen plussat:

+ Voi käyttää myös muilla kodin pinnoilla

+ Laventeliöljyä voi käyttää muuhunkin

Etikka-laventeliöljy -suihkeen miinukset:

- Haju

- Hinta

 

Yhteenveto
 

Kapteeni Van Merrynin suuren tee-se-itse -luonnonmukaisten lelujenpuhdistusaineiden testin voittajaksi selviytyi perinteinen puhdistuskonsti ruokasooda. Helppo, monipuolinen ja edullinen ruokasooda sopii monen muun käyttötarkoituksensa lisäksi erinomaisesti myös lelujen puhdistamiseen. Käytä sitä kuivana pehmolelujen raikastamiseen ja puhdistamiseen ja veteen sekoitettuna muovi- ja puulelujen puhdistamiseen.

Muut testatut puhdistusaineet olivat loppujen lopuksi varsin turhia. Eivät lähellekään yhtä monipuolisia kuin ruokasooda ja huomattavasti kalliimpia. Greipinsiemenuutteesta tehty puhdistusaine tuoksui toki hyvältä, mutta ruokasoodan hajuttomuudenkin voi nähdä etuna.

Tietenkin mielessä kannattaa pitää myös muut lelujen puhdistuskeinot. Kovamuoviset lelut voi esimerkiksi keittää, jolloin ne ovat varmasti steriilejä. Astianpesukoneseenkin voi laittaa kovamuovisia leluja, ja pyöräyttää lelut puhtaaksi matalan lämpötilan ohjelmalla.

Pehmolelut voi yleensä pestä pesukoneessa hellävaraisella ohjemalla. Kannattaa vain tällöin muistaa, että lapselle erityisen rakas pehmolelu (ns. siirtymäobjekti) kannattaa mieluummin pestä hellästi käsin ja yhdessä lapsen kanssa. Tästä lisää blogitekstissä “Unilelu - lapsen tärkeä tuki”.

Mitä keinoja teillä on käytetty lelujen  puhdistamiseen? Ovatko lapset mukana lelujen pesutalkoissa?