Mitä lahjaksi vastasyntyneelle?

Mitä vastasyntyneelle kannattaisi hankkia lahjaksi?

Mitä lahjaksi vastasyntyneelle?

11 lahjavinkkiä vastasyntyneelle

 

Lähipiiriisi on syntynyt uusi lapsi! Kuinka ihanaa! On siis aika miettiä, mitä vastasyntyneelle kannattaisi hankkia lahjaksi.

 

Mikä on suhteesi vastasyntyneeseen ja hänen perheeseensä?

Kun valitset lahjaa vastasyntyneelle lapselle, on tärkeää huomioida oma suhde lapseen ja hänen perheeseensä. Lapsen kummi tai isovanhempi voi luonnollisesti hankkia jonkin hieman arvokkaamman ja pitkälle tulevaisuuteen kestävän lahja. Kummina toki kannattaa myös huomioida, että ristiäiset ovat tulossa lähiaikoina. Silloin tapana on antaa arvokkaampia lahjoja.

Jos et ole lapsen läheinen, niin kannattaa välttää astumasta läheisten tontille. Jätä suosiolla vauvakirjat, lusikat ja rahastosijoitukset hankkimatta. Vanhempien kaverit voivat vallan hyvin antaa lahjaksi vauvaleluja

 

Mitä lahjasi vastasyntyneelle tytölle? Entä pojalle?

Ennen kuin listataan lahjavinkkejä vastasyntyneelle, niin mietitäänpä hetki sukupuolen merkitystä. Pohdinta siitä, mitä hankkia lahjaksi vastasyntyneelle määrittyy ylipäänsä pitkälti lapsen vanhempien mukaan. Jos heille on tärkeää, että tyttövauvan huone ja tavarat ovat perinteiseen tyttölapsimalliin pinkkejä, niin silloin sitä kannattaa kunnioittaa. Sama pätee poikavauvan tapauksessa. Jos vanhemmat haluavat poikavauvalleen autokuvioita ja sinistä, niin silloin tuo kannattaa ottaa syntymälahjaa valitessa huomioon.

Jos et vanhempien mieltymyksiä ei vielä tiedä, niin ei sillä liikaa kannata päätä vaivata. Vauvojen tarvikkeet ja vauvalelut kun voi helposti valita siten, että ne eivät sukupuolta korosta. Toki toiveita voi kysellä esimerkiksi värien suhteen, jos aiot hankkia jotain sellaista, mikä lastenhuoneessa esimerkiksi näkyy.

Päädyitpä mihin tahansa lahjaideaan, niin panosta laatuun. Ostamalla laadukkaan lahjan varmistat, että se kestää käytössä. Tämä pätee etenkin vaatteiden ja lelujen kohdalla. Ja onhan kyseessä ensimmäinen asia, jonka tälle pienokaiselle annat. Näin merkittävään lahjaan voi hieman jo panostaakin. 

1. Unilelu

Unilelut ovat varma valinta lahjaksi vastasyntyneelle. Unilelu kulkee usein lapsen mukana pitkään, ja siitä saattaa muodostua yllättävänkin tärkeä ystävä pienokaiselle. Ja koska unilelu eivät yleensä ole vanhempien hankintalistalla aivan ensimmäisenä, niin hyvänä ystävänä voit siihen myös laittaa hieman enemmän rahaa kiinni ja ostaa varmasti laadukkaan ja turvallisen unilelun. Hyviä unileluja ovat esimerkiksi unirievut ja vauvaikäisille sopivat pehmolelut.

 

2. Valokuvakehys, johon voi tulostaa vauvakuvan

Valokuvakehys ja vauvakuva menevät hieman sinne vastasyntyneen läheisten hankkimien lahjojen kategoriaan. Varsinkin erilaiset hopeiset kehykset ovat pikemminkin kastelahjoja. Mutta vähän tavanomaisempi valokuvakehys ja siihen tulostettu kuva lapsesta on kiva lahja koko perheelle.

Tämä toki vaatii, että sinulla on lapsesta jo kuva olemassa. Tänä Instagram-aikana sellaisen löytäminen ei välttämättä ole kovin vaikeaa.

 

3. Satukirja

Satukirja ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen, kun miettii sopivia lahjoja vastasyntyneelle. Mutta ne ovat yllättävän tärkeitä. Lapsen puheen kehityksen kannalta on nimittäin keskeistä, että hänelle puhutaan mahdollisimman paljon. Hoivapuheen lisäksi satujen lukeminen on vanhemmille hyvä keino puhua lapselle. Ja kun lapsi sitten kasvaa, on kivasti kuvitettujen satukirjojen avulla hauska kartuttaa sanavarastoa.

Satukirja on myös täytettävää vauvakirjaa varmempi lahjavaihtehto. Täytettäviä vauvakirjoja vastasyntynyt saa lahjaksi todennäköisesti muutenkin, eikä useasta vauvakirjasta ole iloa.

 

4. Helistin

Söpö hiirihelistin on hyvä lahja vastasyntyneelle

Söpö hiirihelistin on hyvä lahja vastasyntyneelle

Helistin on varsin sopiva lahja vastasyntyneelle. Aivan vastasyntyneenä hän ei sitä osaa käyttää, mutta muutaman viikon iässä lapsi alkaa jo kohdistamaan katsetta ja seuraamaan liikettä. Silloin hyvä apuväline on helistin, jota vanhemmat voivat lapsen edessä heilutella. Lapsi itse alkaa tavoitella esineitä noin 3 kuukauden iässä, ja 4-5 kuukauden ikäinen lapsi jo osaa tarttua esineisiin kahdella kädellä. Tässä vaiheessa helistimestä tuleekin lapselle hyvä leikkikalu, jonka avulla tarttumista voi opetella.

 

Lue lisää: Lapsen kehitys ja lelut

 

5. Vaatteet

Vaatteet ovat hyvä lahja varsinkin ensimmäisen lapsen kohdalla. Niitä kun menee paljon. Jos koko tuottaa päänvaivaa, niin varaa vaatteeseen hieman kasvunvaraa. Lapsi kasvaa nopeasti, joten kauaa ei vaate käyttämättä loju.

Vaatteiden kohdalla kannattaa panostaa laatuun. Laadukas vaate kun säilyy  vastasyntyneen mahdollisille pikkusiskoille ja -veljille. Lisäksi käytetyillä lastenvaatteilla on varsin hyvät jälkimarkkina, ja laadukkaat vaatteet vanhempien on helppo myydä eteenpäin.

Jos mietit, millaisia vaatteita sitten kannattaa ostaa, niin hae inspiraatiota vaikkapa Cuddle Bandits -verkkokaupasta.

 

6. Vauvanhoitolahjakori

Jos jotain vastasyntyneen lapsen perheessä kuluu niin vaippoja ja erilaisia hoitotuotteita. Mikäpä olisi osuvampi lahja vastasyntyneelle kuin koota lahjakori tuikitarpeellisista vauvanhoitotuotteista. Kokoa lahjapakkaus vaipoista, hoitoöljystä, erilaisista voiteista, puhdistuspyyhkeistä ja muista hoitototuotteista. Ja voihan mukaan laittaa vaikkapa vauvalelujakin. Pakkaa tuotteet kivaan säilytyslaatikkoon, jota vanhemmat voivat käyttää lastentarvikkeiden säilyttämiseen jatkossakin.

Pakkauksessa voi toki muista myös äitiä, ja laittaa mukaan vaikka teetä ja suklaata.

 

7. Aktiviteettilelu

Helistimen lisäksi lystikkäät aktiviteettilelut ovat erittäin hyvä lahja vastasyntyneelle. Sellaisen voi yleensä ripustaa rattaisiin tai vauvasänkyyn roikkumaan lapsen ihmeteltäväksi ja tavoiteltavaksi. Kun vauvan motoriikka hieman kehittyy, niin aktiviteettilelut ovat hyvä tapa harjoitella esineisiin tarttumista. Laadukkaissa aktiviteettileluissa on myös käytetty erilaisia materiaaleja, joita lapsen on mukava tunnustella, ja niissä usein on mukana imeskeltävä purulelu. Se tulee tarpeeseen, kun lapsi alkaa kehittää hampaita.

Varsinkin ensimmäisen lapsen kohdalla aktiviteettilelut eivät niitä vanhempien tärkeimpiä hankittavia ole. Siksi se onkin hyvä lahjaidea vastasyntyneelle.

 

8. Viltti tai vauvapeitto

Viltti tai vauvapeitto on hieman riskilahja. Jos olet kätevä käsistäsi, niin itse kudottu peitto on mitä parhain lahja vastasyntyneelle. Näitä tosin saattaa kertyä useitakin. Varsinkin, jos vastasyntyneellä on jo isompia sisaruksia. Eikä monelle viltille ja peitolle välttämättä ole käyttöä. Mutta itsetehty viltti on varmasti mieluisampi kuin jokin massatuotettu fleecerääsy.

Jos päädyt ostamaan vauvapeiton, niin panosta taas kerran laatuun. Peitto on suorassa kosketuksessa lapsen ihoon, joten kannattaa varmistua siitä, että käytetyt materiaalit ovat turvallisia.

 

9. Vauvan astiat

Vastasyntyneellekin voi hankkia lahjaksi astioita. Siinä toki kestää tovi, ennen kuin pienokaisella itsellään niille on käyttöä, mutta erilaiset nokkamukit ja vauvalusikat tulevat kyllä ajankohtaiseksi ensimmäisen elinvuoden aikana. Nämä myös kulkevat mukana, kun lapsen kanssa liikkuu. Niinpä ne myös häviävät helposti. Astioita tarvitaan myös eri paikoissa: usein isovanhempien luokse viedään omat nokkamukit ja astiat, jotta ne ovat siellä valmiina lapsen vierailuja varten.

 

10. Lahjakortti vauvakuvaukseen

Vauvakuvaus kuuluu monen lapsen ensimmäiseen elinvuoteen. Miksipä et auttaisi vastasyntyneen vanhempia ottamalla selvää suositusta vauvakuvaajasta ja hankkimalla häneltä lahjakorttia vauvakuvaukseen. Vaikka lahjakortti ei koko kuvausta kattaisikaan, niin jo hyvän kuvaajan etsiminen on jo suuri apu.

 

11. Lapsenhoito- tai kotiapu

Jos tavaralahja ei tunnu sopivalta, niin kaikenlainen auttaminen on varmasti tervetullut lahja vastasyntyneen vanhemmille. Voit tietenkin ostaa vaikka lahjakortin siivouspalveluun, mutta myös oman avun tarjoaminen on loistava lahja. Kun tarjoudut auttamaan ruoanlaitossa tai siivoamisessa, niin annat vanhemmille hyvin arvokkaan lahjan. Nimittäin aikaa. Koska pienen lapsen kanssa eläminen on varsin hektistä, on lapsen vahtiminen vaikkapa vanhempien saunakäynnin tai päiväunien ajan vanhemmille mitä parhain lahja.

 

Muista myös äitiä ja muuta perhettä!

Vastasyntynyt on tietenkin huomion keskipiste, kun olet häntä ensimmäistä kertaa tapaamassa. Siinä helposti unohtuu äiti ja muu perhe, joita tietenkin on syytä onnitella perheenlisäyksestä. Vie mukanasi hyvää suklaata, laadukasta teetä, hedelmäkori tai leivo vaikka pullia. Elettä osataan varmasti arvostaa.
 

Mitä lahjoja jäi mainitsematta?

Tämä lista ei missään nimessä ole täydellinen ja varmasti paljon ideoita jäi mainitsematta. Tuttipullot ja tutit jätin pois, sillä niitä vastasyntyneelle kertyy muutenkin. Leluista taas mobile on sen tason sisustuselementti, että vanhemmat mielellään valitsevat sen itse

Mikä on sinusta paras lahja vastasyntyneelle? Kommentoi alle! Ja niitä kivoja vauvaleluja löydät osoitteesta vanmerryn.fi