Mitä lahjaksi 2-vuotiaalle?

Lastenkirjat ovat hauska idea lahjaksi kaksivuotiaalle! (Credit: Stephen Andrews)

Lastenkirjat ovat hauska idea lahjaksi kaksivuotiaalle! (Credit: Stephen Andrews)

Mitä lahjaksi kaksivuotiaalle? Kun oman lapsen tai lähipiirin pienokaisen syntymäpäivät lähestyvät, on hyvä alkaa pohtia lahjaa ajoissa. Joulukin on tulossa! Mutta ei paniikkia! Van Merryn auttaa listaamalla 16 loistavaa lahjaideaa kaksivuotiaalle. 

1. Kehittävät lelut

Grimm’sin värikkäät puiset pinottavat laatikot antavat lapsen mielikuvitukselle tilaa lentää!

Grimm’sin värikkäät puiset pinottavat laatikot antavat lapsen mielikuvitukselle tilaa lentää!

Kaksivuotias taapero on kasvanut ja kehittynyt huimasti edellisen syntymäpäivänsä jälkeen. Motoriikka on parantunut ja leikit saavat uusia ulottuvuuksia. Lapsen kehitystä kuitenkin voi ja pitää tukea erilaisilla kehittävillä leluilla. 


Parhaat kehittävät lelut jättävät tilaa lapsen omalle mielikuvitukselle. Vain yhtä asiaa toistavat muoviset härpättimet eivät kauaa jaksa kiinnostaa ja yleensä myös hajoavat nopeasti. Kannattaakin valita ympäristön kannalta kestävä vaihtoehtoja, kuten puuleluja.

Hauskoja kehittäviä leluja kaksivuotiaalle ovat esimerkiksi Grimm’sin sateenkaaret ja pinottavat lelut tai Moulin Rotyn muotolaatikot

2. Hoivattavat pehmolelut

Ihana ja kestävä pehmolelu on varma valinta lahjaksi kaksivuotiaalle. Suloista pehmolelua on mukava hoivata ja sen saa helposti mukaan mitä erilaisimpiin leikkeihin. Luotettavien eurooppalaisten valmistajien pehmoleluista ei myöskään irtoa pieniä osia, jolloin leikit ovat myös turvallisia. 

Klassinen valinta on tietenkin Steiffin aito teddykarhu, tai ruotsalaisen Rubens Barn -merkin käsintehdyt nuket. Kaksivuotias pystyy jo päättämään itse, miten esimerkiksi nuken pukee, jolloin Rubens Barnin puettavat pehmonuket ovat todella sopiva lahja kaksivuotiaalle. Hieman mielikuvituksellisempia kavereita ovat brittiläisen Noodollin pikkumonsterit.

3. Rakennuspalikat

Rakennuspalikoilla on hauska luoda mielikuvituksellisia rakennelmia yhdessä lapsen kanssa

Rakennuspalikoilla on hauska luoda mielikuvituksellisia rakennelmia yhdessä lapsen kanssa

Rakennuspalikat kuuluvat toki kehittäviin leluihin. Mutta nostin ne silti esiin erillisenä lahjaideana kaksivuotiaalle. Helposti nimittäin unohtuu, että rakennuspalikoita voi ostaa sukupuolesta riippumatta. Niistä innostuvat kaikki lapset!

Aikuiset voivat myös osallistua rakennuspalikoilla rakenteluun. Kaksivuotias tuskin saa kovin monimutkaisia rakennelmia aikaiseksi, joten aikuinen tai isompi sisarus voi hyvin osallistua leikkiin ja rakennella jännittäviä taloja, linnoja, maatiloja ja ties mitä kestävistä puisista rakennuspalikoista.

Saksalainen Grimm’s valmistaa hurmaavia, värikkäitä ja kauniita puisia rakennuspalikoita. Ne myös sopivat hyvin yhteen muiden puisten rakennuspalikoiden kanssa.

4. Väriliidut sisälle ja ulos

Luovuus kunniaan! Kaksivuotias pystyy jo sutimaan jännittäviä taideteoksia niin paperille kuin muillekin materiaaleille. Siksi esimerkiksi liitutaulu ja liidut ovat hyvä lahjaidea kaksivuotiaan lastenhuoneeseen. 

Kaksivuotiaille on myös luonnollista olla aktiivinen ja liikkua. Paikoillaan istuminen ei välttämättä ole sitä kiinnostavinta puuhaa, mistä syystä asfaltille sopivat isot väriliidut ovat hauska lahja kaksivuotiaalle. Niiden kanssa pääsee hauskasti liikkumaan ja piirtämään samalla.

5. Leikkieläimet

Leikkieläimet ovat loistava lahja kaksivuotiaalle. Hän tunnistaa jo eläimiä ja niiden ääniä ja pystyy kehittämään mielikuvitusleikkejä eläinhahmoille. Leikkieläimiä löytyy kaikenkokoisia ja kaikenlaisista materiaaleista. Suosittuja leikkieläimiä ovat kautta historian olleet puiset lelueläimet, sekä pehmolelut.

Varmasti kiinnostava ja kestävä lahja kaksivuotiaalle on esimerkiksi puinen norsu tai puinen hevonen. Nämä ovat myös erittäin hyvännäköisiä sisustusesineitä kauniiseen lastenhuoneeseen!

6. Käsinuket

Barnabe Aasi on eräs Moulin Rotyn lystikkäistä käsinukeista

Barnabe Aasi on eräs Moulin Rotyn lystikkäistä käsinukeista

Käsinuket ovat mitä parhain tapa aikuiselle osallistua lasten leikkeihin. Niiden avulla pystyy kertomaan tarinoita ja osallistua lapsen mielikuvitusmaailmaan. Lapsellekin on jännittävä kokemus, kun lelu yhtäkkiä onkin elossa ja osallistuu itsenäisesti leikkiin.

Ranskalaisen Moulin Rotyn käsinuket ovat kauniita ja laadukkaita ja sopivat leikkiin kuin leikkiin.


7. Lastenvaatteet

Varmasti tarpeellinen lahja kaksivuotiaalle on laadukas vaate tai setti vaatteita. Jos olet hankkimassa lahjaa läheisen lapselle, kannattaa vanhempien kanssa keskustella ensiksi lapsen kriittisimmistä vaatetarpeista, jotta ei tule hutiostoksia. Tietenkin kierrätys on suositeltava vaihtoehto, jolloin esimerkiksi omien lasten hyväkuntoisia vaatteita voi antaa myös lahjaksi.

8. Potkupyörä tai kolmipyöräinen

Kaksivuotiaan fysiikka on kehittynyt paljon yksivuotiaaseen verrattuna. Kun kroppa on vahvempi ja liikkuvampi, ovat myös leikit aiempaa aktiivisempia. Pihaleikeistä tulee aiempaa toimeliaampia ja niissä juostaan ja kiivetään. Näitä uusia kyvykkyyksiä kannattaakin hyödyntää myös lahjaa valitessa. Siksi esimerkiksi potkupyörä tai kolmipyöräinen ovat hyviä lahjaideoita kaksivuotiaalle.

9. Vesivärit ja muut taiteilutarvikkeet

Pieni taiteilijanalku tarvitsee kunnon välineet! (Credit: Kristin Brown)

Pieni taiteilijanalku tarvitsee kunnon välineet! (Credit: Kristin Brown)

Väriliitujen lisäksi hyvä lahjaidea kaksivuotiaalle ovat vesivärit ja muut taiteilutarvikkeet. Osta isoja paperiarkkeja ja myrkyttömiä vesivärejä tai sormivärejä. Kun paperit ovat tarpeeksi suuria, ei lapsen tarvitse istua sen ääressä taiteilemassa, vaan paperin päällä voi vaikka seistä, kontata ja ryömiä samalla kun sitä maalaa.

Yhdessä lapsen kanssa on mukava viettää taiteilutuokioita. Samalla saa rakkaita muistoja vaikkapa lapsen käden- tai jalanjäljestä. 

10. Lastenkulttuuri

Kaksivuotiaan kanssa voi harrastaa myös kulttuurielämyksiä. Lapsille löytyy kaikenlaista aina nukketeatterista balettiin ja vauvakinoon asti. Koska kaksivuotiaiden kärsivällisyys on hyvin rajallinen ja vaihtelee kovasti eri lasten välillä, kannattaa varmistua siitä että lapsi varmasti jaksaa keskittyä esitykseen. Mutta eipä sekään mikään ongelma ole, jos lapsi ei sitten haluakaan katsoa esitystä loppuun. Aina voi lähteä kesken esityksen ja mennä vaikka kiipeilemään leikkipuistoon.

11. Eläintarha- tai kotieläinpuistoretki

Välillä voi olla vaikea valita fyysistä lahjaa, vaikka ideoita tässäkin blogitekstissä on useita. Erinomainen lahjaidea onkin silloin jokin aineeton lahja. Hyvä lahja kaksivuotiaalle onkin retki eläintarhaan tai kotieläinpuistoon. Siellä tutut ja tuntemattomat eläinlajit ovat oikeasti nähtävillä, mikä on lapselle kiehtova kokemus. Voin hyvin suositella esimerkiksi kotieläinpuisto Rehndahlia Kirkkonummella.

12. Luontoretki ja piknik

Aina ei tarvitse lähteä mihinkään maksulliseen puistoon. Kaksivuotias innostuu varmasti jo eväsretkestä lähimetsään tai vaikka johonkin uuteen kohteeseen, jossa ette aiemmin ole käyneet. Samalla voi tutkia yhdessä luontoa ja kaikkea muuta kaksivuotiaan uteliasta mieltä kiinnostavaa, jota ympärillä näkyy.

13. Satu- ja lorukirjat

Kaksivuotiaalla on hyvin todennäköisesti yksi tai muutama suosikkitarina, jotka hän haluaa kuulla aina uudestaan. Mutta ei vara venettä kaada! Mielikuvitusta ruokkivat ja iloisesti kuvitetut satu- ja lorukirjat ovat loistava lahja kaksivuotiaalle. Vaikka kärsivällisyys on jo kaksivuotiaalla aiempaa kehittyneempi, eivät he välttämättä jaksa kuunnella pitkää tarinaa. Siksi lyhyet lorut ovat hauska vaihtoehto saduille.


14. Rahastot ja säästäminen

Aina on hyvä hetki aloittaa säästäminen. Jos lapselle ei vielä aikaisemmin ole rahasto-osuuksia ostanut tai muuten sijoittanut rahaa, pääsee hyvin alkuun esimerkiksi näillä Sijoittaja.fi:n vinkeillä. Jos kyseessä ei ole oma lapsesi, niin keskustele ihmeessä vanhempien kanssa ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen.


15. Kompensoi päästöjä

Päästöjen kompensoinnin lisäksi voitte myös istuttaa lapsen kanssa yhdessä puun.

Päästöjen kompensoinnin lisäksi voitte myös istuttaa lapsen kanssa yhdessä puun.

Päästöjen kompensointi on tietynlaista nykyajan anekauppaa. Parasta olisi tietenkin vähentää kulutusta. Mutta elämäntavastamme (ja lapsista!) aiheutuu välttämättä päästöjä, joten niiden kompensointi on esimerkiksi lahjaideana perusteltu. Päästöjä voi kompensoida eri tavoin, esimerkiksi päästöoikeuksia ostamalla tai lahjoittamalla rahaa kasvihuonekaasujen vähentämiseen tähtääville projekteille (kuten metsitykseen). 

Päästöjen kompensointiin kannattaa käyttää Gold Standard -sertifioituja ohjelmia, jotta kompensaatio menee varmasti oikeaan tarkoitukseen. Tällainen on esimerkiksi saksalainen Atmosfair.

Se, millaisen määrän hiilidioksidiekvivalentteja päätät kompensoida, on toki sinun päätettävissäsi. Siitä on kuitenkin apua.

16. Lahjoita hyväntekeväisyyteen

Kun sitä tavaraa nyt on nurkat täynnä ja jos muutenkin tarjoatte lapsille elämyksiä, niin eräs loistava lahjaidea kaksivuotiaalle on lahjoitus hyväntekeväisyyteen. Eihän se kaksivuotias nyt oikeasti itse mitään toivo tai tiedä haluavansa. Hyviä kohteita on esimerkiksi  toisenlainenlahja.fi:ssä

Tästähän voi luoda myös perinteen, jolloin tulevaisuudessa voit auttaa lasta ymmärtämään eettisten valintojen arvon ja ihmisten erilaiset tilanteet eri puolilla maailmaa.

Mitä ideoita listasta jäi puuttumaan? Mitä sinä olet antanut lahjasi kaksivuotiaalle? Jätä kommenttisi alle!

Kannattaa myös tsekata lahjaideat yksivuotiaalle ja vau.fi:n blogi aiheesta kaksivuotiaan leikki.