Mitä lahjaksi 1-vuotiaalle?

Mitä lahjaksi 1-vuotiaalle

Merkkipäivä lähestyy ja pitäisi löytää vastaus kysymykseen “Mitä lahjaksi 1-vuotiaalle?”  Jos kyseessä on vieläpä lapsen ensimmäinen syntymäpäivä, niin lahjaan kyllä kannattaa hieman panostaa. Onhan kyseessä historiallinen tapahtuma! Jotta sopivan lahjan löytäminen olisi mahdollisimman helppoa, kokosin tähän blogitekstiin 15 lahjaideaa 1-vuotiaalle pienokaiselle. Nämä sopivat ehdottomasti sekä syntymäpäivä- että joululahjoiksi.

 

1. Kehittävä lelu

Grimm’sin pinottava Kukkatorni on kehittävä ja kaunis lahja yksivuotiaalle. 37,50€ Van Merryn -verkkokaupassa.

Grimm’sin pinottava Kukkatorni on kehittävä ja kaunis lahja yksivuotiaalle. 37,50€ Van Merryn -verkkokaupassa.

Yksivuotias lapsi ei ole enää vauva, vaan pieni lapsi. Hänen kykynsä ja taitonsa kehittyvät hurjaa vauhtia, ja aiempaa monimutkaisemmat lelut ja leikit alkavat kiinnostaa. Siksi ehdottomasti parhaita lahjaideoita yksivuotiaalle ovat kehittävät lelut. Jotta lelu varmasti kestää lapsen leikeissä pitkään, kannattaa leluvalinnoissa suosia laadukkaita puuleluja. Ne myös näyttävät lastenhuoneessa hyvältä, ja miellyttävät vanhempienkin silmää.

Hauskoja kehittäviä leluja yksivuotiaalle ovat esimerkiksi nuppipalapelit, erilaiset leikkikuutiot, muotolaatikot ja pinottavat lelut. Näiden parissa lapsi viihtyy pitkään ja kehittää samalla koordinaatiota ja muita tärkeitä taitojaan.

2. Pehmolelu

Klikkaa kuvaa, ja katso Van Merrynin teddykarhuvalikoima!

Klikkaa kuvaa, ja katso Van Merrynin teddykarhuvalikoima!

Laadukas pehmolelu on myös loistava valinta lahjaksi yksivuotiaalle. Yhden-kahden vuoden iässä lapsen mielikuvitus kehittyy aimo harppauksin, jolloin hän alkaa antaa leluillekin rooleja. Tällaisissa leikeissä pehmolelut ovat erityisen hyviä kavereita.

Huolellisesti valmistetut pehmolelut, kuten Steiffin aidot teddykarhut, tai ruotsalaisen Rubens Barn -merkin käsintehdyt nuket kestävät lapsen leikeissä pitkään. Joskus jopa aikuisuuteen asti. Omassa sängyssäni on edelleen yksivuotislahjaksi saamani pehmobeagle.

 

3. Taaperokärry tai vetolelu

Moulin Rotyn kissa-taaperokärry on hauska lahja kävelemään opettelevalle. 88,90€ Van Merryn -verkkokaupassa.

Moulin Rotyn kissa-taaperokärry on hauska lahja kävelemään opettelevalle. 88,90€ Van Merryn -verkkokaupassa.

Lapsi alkaa ottaa ensimmäisiä askeleitaan noin yhden vuoden iässä. Tämän tärkeän taidon oppimisessa ovat myös tietyt apuvälineet ja leikkikalut avuksi. Taaperokärry tai kävelyvaunu onkin hyvä lahjaidea, sillä siitä lapsi saa kivasti tukea kävelemään opetellessaan. Kun kävely sitten sujuu, niin lapsi voi käyttää kärryä nukenrattaina tai muuten vain kärrätä leluja ympäriinsä.

Jos taaperokärry tuntuu hieman liian isolta kapineelta tai sellainen lapsen kotoa jo löytyy, niin yksivuotiaalle voi ostaa lahjaksi myös hauskan vetolelun. Vetolelulla leikkiminen motivoi lasta liikkumaan ja kävelemään ilman tukea.

 

4. Pallo

Pallot tuovat yllättävän paljon iloa yksivuotiaalle! On ollut jännittävä huomata, miten moni yksivuotias lapsi innostuu palloilla leikkimisestä. Erittäin varma keino tuoda lapselle mahdollisimman paljon iloa onkin hankkia iloisen värinen pallo leikkikaluksi. Tai ehkä jopa kaksi: toinen sisäleikkeihin ja toinen ulkoleikkeihin. Näin säästyy vanhempienkin hermot, kun kurainen pallo sotke tapetteja.

 

5. Iloiset lastenkirjat

 

Pikku toukka paksulainen on klassikko

Pikku toukka paksulainen on klassikko

Lastenkirjat ovat klassikkolahja. Yksivuotiaana pienokainen voi jo itsekin selailla kirjoja, joten iloisten lastenkirjojen parissa vierähtää varmasti tovi jos toinenkin. Kannattaa edelleen suosia kovasivuisia pahvikirjoja, jotka kestävät hieman aktiivisempaakin lukemista. Oma ehdoton lastenkirjasuosikkini on Pikku toukka paksulainen.

 

6. Lastenvaatteet

Lapsi kasvaa ja vaatteita kuluu. Moni vaatekappale ei montaa kuukautta vauhdilla kasvavalle tenavalle mahdu, joten laadukkaat ja käyttöä kestävät lastenvaatteet ovat ehdottoman hyvä lahja yksivuotiaalle. Kannattaa kuitenkin tarkistaa lapsen vanhemmilta, millaisesta tyylistä he pitävät, jotta vaatteet eivät jää pitämättä. Suosi etenkin arkivaatteita, sillä niitä tarvitaan enemmän.

 

7. Lapsen omat astiat

Omat kauniit ja kestävät astiat ovat ajankohtainen lahja yksivuotiaalle. Kiinnitä huomiota astioiden materiaaliin. Muoviset astiat kestävät käytössä ja ovat tukevia. Reunalliselta lautaselta yksivuotiaan on hyvä opetella aterioinnin alkeita.

 

8. Retki eläintarhaan tai kotieläinpuistoon

Lapsiperheen koti täyttyy tavarasta. Siksi kannattaa pitää mielessä myös aineettomat lahjat. Hyvä lahjavaihtoehto on viedä yksivuotias eläintarhaan tai kotieläinpuistoon katselemaan kirjojen sivuilta tuttuja eläimiä oikeasti. Esimerkiksi Kirkkonummella sijaitseva Rehndahl on hauska kotieläinpiha, jossa on tullut yksivuotiaan kanssa käytyä. Siellä viihtyi koko perhe!

 

Luontoretki on ihana elämys koko perheelle

Luontoretki on ihana elämys koko perheelle

9. Luontoretki ja piknik

Eläintarhareissuakin matalamman kynnyksen toimintaa on järjestää lahjaksi luontoretki koko perheelle. Pakkaa eväät mukaan ja suunnatkaa luontoon. Onhan se mukava viettää eväsretkeä kauniilla säällä ja lapsen loputtomalle uteliaisuudelle löytyy luonnosta paljon mielenkiintoisia kohteita.

 

 

10. Lasten lakanasetti

Kuten vaatteet, myös petivaatteet jäävät lapsille nopeasti pieniksi. Vauvan lähestyessä yhden vuoden ikää, korvataan vauva-ajan peitto pikkuhiljaa isommalla peitolla, jolloin myös uusille lakanoille on tarvetta. Kauniit lasten lakanat ovatkin hyvä idea lahjaksi yksivuotiaalle.

 

11. Valokuvaus

Nykyään lapsista otetaan kuvia enemmän kuin koskaan aikaisemmin, kiitos älypuhelimien. Näin lapsuusaika ei varmasti pääse unohtumaan. Ammattikuvaajan ottamilla potrettikuvilla on kuitenkin edelleen arvonsa. Koska yhden vuoden täyttäminen on tärkeä merkkihetki, on siihen sopivien kuvien ottaminen studiossa arvokas lahja.

Potrettikuvat ovat myös lahja vanhemmille ja lapsen muille läheisille. Niistä vanhemmat saavat hyvän muiston lähetettäväksi vaikka isovanhemmille ja kummeille.

 

12. Valokuvakehys ja valokuva

Valokuviin liittyvä lahja on tietenkin myös valokuvakehys. Toki kauniita kehyksiä saa hankittua koruliikkeistä ja monesta muusta paikasta, mutta sellaisen voi myös askarrella vaikka itse. . Pinterestistä löytyy hyviä ideoita, kuten vaikkapa tämä.

Jos sinulla on jokin kiva kuva lapsesta, niin sehän kannattaa ilman muuta laittaa kehyksiin mukaan.

 

13. Rahasto-osuus tai säästötili

Säästäminen lapsen tulevaisuutta varten on oiva lahja

Säästäminen lapsen tulevaisuutta varten on oiva lahja

Lapsen tulevaisuuden taloudellinen tukeminen on myös mitä järkevin lahja yksivuotiaalle. Tavaran tai elämyksen sijaan (tai lisäksi) rahat voi laittaa säästötilille tai mielummin rahastoon kasvamaan ja odottamaan lapsen täysi-ikäisyyttä.

Vuosien saatossa  säästetyistä rahoista kerääntyy mukava summa, joka auttaa lasta aikuisuuden kynnyksellä vaikka oman asunnon hankinnassa tai muiden unelmien toteuttamisessa.

Jos tästä on kiinnostunut, kannattaa tutustua Nordnetin blogikirjoituksiin aiheesta.

 

14. Väriliidut, sormivärit ja isoja paperiarkkeja

Yksivuotiaan lapsen luovuutta täytyy tukea kaikin mahdollisin keinoin ja antaa sille kanavia kukoistaa. Turvalliset ja myrkyttömät väriliidut ja sormivärit ovatkin loistava lahja yksivuotiaalle. Niillä on kiva taiteilla kauniita maalauksia. Anna mukaan myös isoja paperiarkkeja, jotta pienellä taiteilijalla on tarpeeksi tilaa luoda, eikä värejä ensimmäisenä kokeilla kodin seiniin.

 

15. Lahjoita hyväntekeväisyyteen

Viimeisenä lahjavinkkinä on lahjarahojen - tai osan niistä - käyttäminen hyväntekeväisyyteen. Yksivuotias nyt itse mitään oikeasti toivo. Jos myös tiedät, että tarpeellista tavaraa perhe saa muiltakin läheisiltä, niin voit lahjoittaa lahjarahat hyvään tarkoitukseen. Hyviä kohteita löydät toisenlainenlahja.fi -sivulta. Jos jatkat tätä perinnettä lapsen kasvaessa, autat häntäkin ymmärtämään eettisten elämäntapojen tärkeyden.
 

Älä unohda vanhempia

Lapsen ensimmäinen syntymäpäivä on tärkeä juhla. Vauvasta tulee taapero ja ne elämän tärkeimmät 12 kuukautta ovat takanapäin. Tämä on tärkeä hetki myös vanhemmille. He ovat kasvattaneet pienestä vauvasta reippaan pienen taaperon ja yksi vaihe elämässä on takanapäin. Kannattaa siis muistaa myös vanhempia ja huomioida heidän saavutuksensa jollain pienellä lahjalla.

Mitä ideoita listasta jäi puuttumaan? Mitä sinä olet antanut yksivuotislahjaksi? Jätä kommenttisi alle!