Miksi puuleluja kannattaa suosia?

Puulelut ovat täydellisiä leluja

Miksi puuleluja kannattaa suosia?

Puiset lelut ovat tuoneet iloa lasten elämään jo satojen vuosien ajan. Muovi kuitenkin syrjäytti puun lelujen materiaalina maailmansotien aikaan, eikä puu todennäköisesti tule muovia enää korvaamaan. Se kun on monipuolinen ja edullinen materiaali, eikä leluteollisuudella siten ole intressiä etsiä sille korvaajaa. Viime kädessä tämä kun tarkoittaa myös halvempia hintoja kuluttajalle.

Tiedostava kuluttaja ei kuitenkaan arvioi pelkkää hintaa. Muovin haitat ympäristölle ja terveydelle tekevät siitä kestämättömän vaihtoehdon, mikä yksin jo riittää syyksi suosia puuleluja. Puu kuitenkin on täydellinen materiaali leluille muistakin syistä. Päätinkin listata alle viisi hyvää syytä, miksi kannattaa suosia puuleluja, kun seuraavan kerran olet hankkimassa lahjoja läheisille pienokaisille.

 

Puulelut ruokkivat luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä

Muovin vahvuus on sen muovailtavuus. Siitä on helppo muotoilla erittäin realistisia ja yksityiskohtaisia leluja, jotka myös saadaan toimimaan halutulla tavalla.  Varsinkin jos leluun lisätään jotain elektroniikkaa tai muuta teknologiaa, joka esimerkiksi liikuttaa lelua automaattisesti tai tuottaa erilaisia ääniä. Näiden ominaisuuksien ansiosta muovilelut jättävät monesti vähemmän tilaa lapsen luovuudelle kuin puulelut. Lisäksi yllättävillä äänillä ja liikkeillä on tapana vetää lapsen huomio puoleensa toisesta leikistä, millä puolestaan voi olla vaikutusta lapsen keskittymiskykyyn.

Puulelut ovat yksityiskohdiltaan usein karkeampia, koska ne on rakennettu hyvin yksinkertaisista muodoista kuten kuutioista, palloista, kolmioista tai kaarista. Kun lelu ei anna lapselle selkeitä vastauksia ja ääntele tai liiku pelkästä napin painalluksesta, eivät lapsen leikit myöskään jumiudu tiettyihin malleihin. Tilaa jää lapsen luovuudelle ja monipuolisille leikeille.

Puinen laatikkopeli on klassikkolelu

Puinen laatikkopeli on klassikkolelu

Puulelujen helposti hahmotettavat muodot ovat omiaan myös parantamaan kaikenikäisten lapsien ongelmanratkaisukykyä. Parivuotiaille lapsille sopivaa päänvaivaa on kasata puisista palikoista torni. Hieman isommille puulelut tarjoavat esimerkiksi mahdollisuuden luoda kuvioita tai jopa ratkoa yksinkertaisia matemaattisia ongelmia. Palikoita ryhmitellessä oppii yhteenlaskua kuin huomaamatta: Montako palikkaa minulla on, kun lisään yhden palikan näiden kahden rinnalle?

Ei ole sattumaa, että lapsi kyllästyy nopeasti uuteen yksityiskohtaiseen muovista valmistettuun leluun, mutta jaksaa puurtaa puisten lelupalikoiden kanssa vuodesta toiseen. Omaan luovuuteen, mielikuvitukseen ja älyyn perustuvat leikit ovat niitä kivoimpia.

 

Puulelut ovat kestäviä ja siksi turvallisia

Lapsena minulla oli erään kaverini kanssa eräs typerä leikki: potkimme keinuessa isoja muovirekkoja säpäleiksi. Malli oli yksinkertainen, toisen keinuessa toinen työnsi rekan keinun alle, josta sitä oli helppo potkaista. Keinu tietenkin antoi kunnolla lisävauhtia, ja rekat saatiinkin lentämään pitkälle ja yleensä useissa kappaleissa. Jos samaa olisi kokeiltu puurekalla, olisi leikki loppunut huomattavasti nopeammin ja kivuliaammin.

Tukevia puuosia ei lapsi pysty rikkomaan

Tukevia puuosia ei lapsi pysty rikkomaan

Puun hieno ominaisuus onkin sen kestävyys. Yhtenäistä puuosaa on lapsen kyvyillä todella vaikea saada rikottua. Potkiminen, tallominen, lyöminen tai heitteleminen ei puulelua riko. Muovilelu puolestaan räsähtää usein iloisesti sirpaleiksi, jopa ihan lapsen voimilla. Varsinkin jos avuksi ottaa pihakeinun.

Kestävyys tekee puusta myös turvallisen. Muovilelusta irtoavat säpäleet ovat teräväreunaisia ja pahimmillaan voivat kulkeutua lapsen nieluun. Puulelu kun ei hajoa, niin ei se myöskään tukehtumisvaaraa tai haavoja helposti aiheuta.

Toki puu on kova materiaali ja voi vaikkapa korkealta pudotessaan aiheuttaa ikävän kuhmun, mutta sama koskee mitä tahansa kovapintaista esinettä. Huolella valmistetuista puuleluista ei myöskään irtoa tikkuja ja monesti niiden terävät kulmat on myös pyöristetty.
 

Yhteys luontoon ja ekologisuus

Kestävyys on toki yksi puulelun ekologisuutta parantava ominaisuus. Mutta puu on myös luonnollinen materiaali ja siksi se luo aivan omanlaistaan tunnelmaa. Ehkä sillä on jotain tekemistä sen kanssa, että me kädelliset nyt satumme pitämään puusta ja siitä miltä se tuntuu.

Puiset lelut antavat lapselle kirjaimellisesti kosketuspinnan ja sitä kautta yhteyden luontoon. Ne myös parantavat ymmärrystä siitä, mitä tavaroiden valmistaminen ylipäänsä tarkoittaa ja vaatii. Kun lapsi kysyy “Miten tämä lelu on tehty?” on hänen huomattavasti helpompi ymmärtää yhteys kasvavan puun ja puulelun välillä, kuin öljynporauksen ja muovilelun välillä. Jos joku lukijoista osaa selittää viisivuotiaalle, miten muovia valmistetaan, niin kommentoi toki alle (olisi ihan hyvää tietoa myös minulle!).

Puun ympäristökuormitus on myös muovilelua pienempi. Valitettavasti 90% maailman lelumarkkinoista muodostuu muovileluista, joiden elinkaari on lyhyt ja kierrätys lähestulkoon mahdotonta. Kaikki lelut päätyvät lopulta täyttämään kaatopaikkoja, missä muovilelut kuormittavat luontoa aikalailla ikuisesti. Bakteerit kun eivät muovia voi käyttää ravintona. Auringonvalo pystyy sitä hajottamaan, mutta lopulta sekin saa muovin pilkottua vain mikromuoviksi, joka päätyy luonnon kiertokulussa pahimmassa tapauksessa takaisin meidän elimistöömme.

Orgaanisena materiaalin puu puolestaan on ympäristöystävällinen vaihtoehto. Se hajoaa normaalin luonnollisen hajoamisprosessin seurauksena, eli palautuu takaisin osaksi luontoa. Puusta valmistettujen lelujen elinkaari on muovisia kavereitaan pidempi, jolloin myös tuotannosta aiheutuvat päästöt jakautuvat pidemmälle ajalle.
 

Puulelut ovat kauniita ja ajattomia

Joku voi miettiä, että mitä ihmeen tekemistä kauneudella on lelujen kanssa. Pääasiahan on, että lelu viihdyttää ja kehittää lasta. Pointtini onkin, että  ennen kuin lapsi ehtii kasvaa viimeisimpiä trendejä himoitsevaksi pikkukuluttajaksi, on vanhemmilla täysi valta siihen, miten lapsi pukeutuu, miten lastenhuone sisustetaan ja millä leluilla lapsi leikkii. Tällöin lapsi viihtyy juuri niiden lelujen parissa, joita hänelle annetaan. Se antaa vanhemmille mahdollisuuden kiinnittää leluvalinnoissakin enemmän huomiota lelujen ulkonäköön. Jos olet käyttänyt paljon aikaa kotisi sisustamiseen, miksi täyttäisit lastenhuoneen halvannäköisillä muovileluilla?

Kauniit puulelut kestävät aikaa

Kauniit puulelut kestävät aikaa

Kestävyys ja korkeammista valmistuskustannuksista johtuva korkeampi hinta on tehnyt puusta ajattomien, laadukkaiden ja autenttisten lelujen symbolin. Laadukkaat puulelut ovat elegantteja ja usein niin kauniita, että ne tuovat positiivisen säväyksen lastenhuoneen sisustukseen.

Vuosikymmenten saatossa puuleluista on muodostunut ajattomia klassikoita, jotka yhdistävät sukupolvia. Nykyaikuiset ovat leikkineet samanlaisilla puisilla leluilla, kuin mitä nykylapsille on saatavilla. Niihin liittyykin ihanan nostalgisia tunteita, ja monelle onkin helpompi osallistua lapsen leikkeihin, kun lelut ovat omasta lapsuudesta tuttuja puuleluja.
 

 

Puulelut ovat edullisempia

Kova väite tai ilmiselvä valhe, vai mitä? Tälle väitteelle minulla kuitenkin on olemassa perusteet. Myönnän, että puulelut eivät välttämättä ole halvempia, mutta ne ovat todennäköisemmin edullisempia. Tämä väite puolestaan perustuu puulelun elinkaareen.

Aiemmassa blogistekstissä pohdin keinoja säästää rahaa ja ympäristöä leluhankinnoissa. Siinä avasin tarkemmin kalliiden lelujen edullisuutta elinkaariajattelun kautta. Kalliskaan lelu ei ole kallis, jos se tuottaa iloa vuosien ajan.

Puulelut tuppaavat usein olemaan muovileluja kalliimpia hinnaltaan. Mutta puulelu, joka kestää mukana lapsen leikeissä vuosia on varmasti edullisempi ostos kuin muutaman kympin halvempi muovilelu, joka hajoaa ensimmäisessä leikissä tai ei muuten jaksa lasta kiinnostaa pitkään.

 

Yhteenveto

Puulelujen valmistaminen on monimutkaisempaa kuin muovilelujen. Se tekee niistä kalliimpia hinnaltaan, mutta myös kestäviä, kauniita ja kehittäviä. Niiden yksinkertaisuus tekee niistä ajattomia leikkikavereita, joiden parissa lapset viihtyvät vuodesta ja sukupolvesta toiseen. Tässä tietenkin auttaa se, että puulelujen elinkaari on muovileluja pidempi ja ne ruokkivat monipuolisesti lapsen mielikuvitusta. Kun puulelu lopulta päätyy hävitykseen, se myös hajoaa luonnollisesti eikä jää kuormittamaan ympäristöä ikuisesti. Leluja valitessa kannattaakin hetki miettiä, millaisen ympäristön haluaa lapsilleen jättää. Ja jättää se muovikrääsä ostamatta.

 

... ja tosiaan, löydät kauniita, kestäviä ja kehittäviä puuleluja täältä.