Van Merryn lahjoitti leluja Hatanpään sairaalan lastenosastolle

Lelukauppa Van Merryn lahjoitti kehittäviä leluja ja pehmoleluja sairaalan lastenosastolle

“Näiden lelujen tarkoitus on tuoda lapsille iloa. Etenkin niissä lapsuuden vaikeammissa hetkissä.”

Sain taannoin kiinnostavan yhteydenoton Tampereen Ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijoilta. Opiskelijat Emma Juutinen, Elena Inginen ja Janne Laakso olivat kunnostamassa opinnäytetyönään Hatanpään sairaalan lastenosaston odotustilaa. Ja koska kyseessä eivät olleet rakennusalan opiskelijat, oli kunnostamisen tavoitteena nimenomaan odotustilan viihtyvyyden parantaminen.


Merkittävä osa lastenosaston odotustilan viihtyvyyttä ovat tietenkin sen lelut. Leikki ja mielekäs tekeminen kun ovat lapsen tapa käsitellä ajatuksia ja omia tunteitaan. Leikkiin keskittyminen onkin omiaan hälventämään jännitystä ja pelkoa. Opiskelijat pyysivätkin lahjoituksena leluja, jotka antaisivat pienille potilaille tekemistä ja auttaisivat viihtymään sairaalassa paremmin.


Kun Van Merrynille tarjotaan mahdollisuutta parantaa lasten olosuhteita sairaalassa, tartun siihen varmasti. Näiden lelujen tarkoitus on tuoda lapsille iloa. Etenkin niissä lapsuuden vaikeammissa hetkissä.

Millaiset lelut sopisivat lastenosaston odotustilaan?


Kaikenlaiset lelut olisivat varmasti pikkupotilaiden mieleen. Ja kun lahjoituksesta on kyse, tuskin leluja kohtaan oltaisiin edes turhan kranttuja. Halusin kuitenkin lähettää sairaalaan sellaisia leluja, jotka tilaan ja tilanteeseen sopivat.

Kehittävät lelut ovat varmasti hyvä valinta. Nehän ovat nimenomaan sitä mielekästä tekemistä ja antavat lapsen mielelle askarreltavaa, kun hän odottelee hoitoon pääsyä. Lahjoituspakkaukseen lähtikin mukaan Moulin Rotylta palapelikuutiot, pinottavat leikkikuutiot ja Linja-auto-palapeli. Niiden parissa on mukava puuhastella!

Toinen näkökulmani lahjoitukseen olivat hoivaaminen ja turvallisuuden tunne. Pehmoleluja siis mukaan! Noodollin Auts - pinkki kaktuspehmolelu, sekä Pikkuviikuna ja Pikkutomaatti ovat mielellään lasten hoidettavana, joten ne saivat uuden kodin Hatanpään sairaalasta. Ehkä vien ajatusleikin liian pitkälle, mutta tuo Noodollin Auts -pehmoleluhan voisi myös auttaa vanhempia ja hoitohenkilökuntaa keskustelemaan lapsen kanssa neuloista ja pistämisestä. Niitä kun kohtaavat kaikki lapset jossain vaiheessa.

Kuulemani mukaan Van Merrynin lelut olivat lasten mieleen ja pääsivät heti mukaan leikkeihin! Mikä tietenkin lämmittää sydäntä. Mukavaa, että nuo lelut ovat jo tuoneet iloa sairaalassa käyneille lapsille.

Millainen odotustilasta tuli?

Lelut parantavat lastenosaston odotustilan viihtyvyyttä! Kuva: Emma Juutinen

Lelut parantavat lastenosaston odotustilan viihtyvyyttä! Kuva: Emma Juutinen

Itse odotustilasta tuli todella viihtyisä. Osana opinnäytetyötä sairaanhoitajaopiskelijat tuottivat opinnäytetyökansion, jossa oli kuvattu lapsen päivä sairaalassa. Kansion kuvat osoittivat hyvin, miten odotustilan tarkoituksena ei tosiaankaan ole olla pelkkä kukkatarroilla kuvioitu leikkihuone, jossa odotellaan siirtymistä ankeampiin toimenpidehuoneisiin.

Tilassa lapsi tapaa sairaanhoitajan sekä lääkärin ja pääsee tutustumaan hoitovälineisiin. Kun ensin on itse saanut tutkia hoitovälineitä, eivät ne varmasti sen jälkeen tunnu enää niin pelottavilta.


Suomessa lasten terveydenhuolto on maailman huippua. Uusi Lastensairaala Helsingissä ja TAMK:n sairaanhoitajaopiskelijoiden opinnäytetyö osoittavat, että hoidon lisäksi myös lasten ja lasten perheiden viihtyvyyttä sairaalassa todella halutaan parantaa. Se on tärkeää, ja olen ylpeä siitä, että Van Merryn pystyy sitä osaltaan edistämään.