Kuinka välttää joulustressi?

Joululahjat kannattaa hankkia ajoissa, niin vältyt joulustressiltä

Kuinka välttää joulustressi

Jotta joulu todella olisi vuoden ihaninta aikaa, kannattaa siihen alkaa valmistautua hyvissä ajoin syksyllä. Jos viimeisellä viikolla pyrkii saamaan kaiken valmiiksi, niin stressi ja itkuhan siitä tulee.  Siksi kapteeni Van Merryn kokosi muutaman toimivaksi todetun valmistautumisvinkin jouluun, jotta sinä voit tehdä tästä joulusta kaikkien aikojen parhaan!

 

Sopikaa missä joulu vietetään

Joulu kotona? Vai jommassa kummassa mummolassa? Vai kenties molemmissa? Vai lähdettäisiinkö ulkomaille?

Sopikaa perheen kesken jo nyt, missä joulu vietetään. Kun paikka on tiedossa, on valmistautuminen helpompaa. Kannattaa myös muistaa, että jouluna ei ole pakko sukuloida. Joulu pitää viettää juuri siten ja siinä seurassa, kuin itse haluaa.

Jos olette aina viettäneet joulua samalla tavalla, voi nyt olla hyvä hetki myös keskustella perinteiden uudistamisesta. Mitäpä jos isovanhemmilla vietetyn joulun sijaan viettäisikin joulun kotona? Kun perinteitä haluaa uudistaa, kannattaa varautuminen aloittaa ajoissa.

 

Merkitse kalenteriin tärkeät päivät

Paras lääke joulustressiin on kunnollinen suunnittelu. Kalenteriin kannattaa jo merkitä, mitä milloinkin tapahtuu. Merkitse päiväkodin ja koulun joulujuhlat, sekä missä perhe aikoo olla jouluaaton, joulupäivän, tapaninpäivän jne. Varsinkin, jos matkustatte muualle jouluksi tai olette useammassa paikassa, on kalenteri erittäin tärkeä apuväline.

Lisäksi kalenteriin voi suunnitella muitakin jouluvalmisteluja. Kaupassa käynnit tai ruokien ja joululahjojen tilaamiset verkosta ja joulukorttien askartelut on hyvä lisätä kaikki jo nyt kalenteriin. Samalla näkee, jos jotkin tapahtumat uhkaavat mennä päällekäin. Kun suunnitelma on kalenterissa, on sitä helppo lähteä toteuttamaan.

 

Hanki joululahjat ajoissa

Miksi joululahjat pitäisi hankkia vasta viime tingassa? Satamissa äijät kehuskelevat, kuinka hoitavat jouluostokset jouluaattona citymarketissa. Lopputuloksena lapset saavat lahjaksi vääriä leluja ja puolisot Nanson pyjaman, joita ennestäänkin on jo kaappi pullollaan. Parempi on tilata mahdollisimman monta lahjaa etukäteen.

Hyvissä ajoin tilaamalla varmistat, että vältät ruuhkat.

Varsinkin pienemmille lapsille, jotka eivät vielä varsinaisesti osaa joululahjoja toivoa, voi lelut ostaa ajoissa. Kannattaa hyödyntää hyviä nettikauppoja, niin vältät ruuhkat.  Hyvissä ajoin tilaamalla varmistat,  että lahjat ehtivät perille ennen joulua. Vanhempien lasten kohdalla on toki parempi odottaa, että he saavat huolella laaditut joululahjalistansa valmiiksi, ettei vain joululahjapaketista paljastu väärää lahjaa.

 

Varaudu joulusiivoukseen

Jouluna tulee kotona olla siistiä. Ja sekös vasta stressiä aiheuttaakin. Kotia puunataan koko joulunalusviikko ja pitkälle jouluaattoon. Ollaan väsyneitä ja vihaisia, ja siisteyttä kestää tasan aattoiltaan asti. Joulupäivänä on taas kaaos.

Kapteenina olen oman osani laivan kantta jo pessyt. Siksi tilaan mieluiten siivouksen palveluna. Joulu vain on siivousfirmoillekin sesonkia, joten kannattaa tilata siivous vaikka heti. Keski-Suomessa hyväksi koettu palvelu on siistiksi.fi, koko Suomen alueella kannattaa tsekata Stella tai Freska.

Jokaista komeronnurkkaa ei tarvitse joulua varten kiillottaa.

Jos kuitenkin haluat itse siivota kotisi, on hyvä keino suunnitella suursiivous johonkin joulua edeltävälle ajalle. Mieti samalla, kuinka tarkkaa jälkeä haluaa tehdä. Jokaista komeronnurkkaa ei tarvitse joulua varten kiillottaa. Joulun aikaan voi sitten tehdä pintapuolisen nopean siivouksen ja koti on valmiina!

 

Pidä joulukorttitalkoita pitkin syksyä

Muistatko ystäviäsi joulukortilla? Niiden kirjoittamisessa on usein iso urakka. Jos vielä askartelet kortteja itse, niin silloin vasta aikaa meneekin! Jos korttitalkoot jättää kovin myöhään, on varmaa, että joulustressihormonit jylläävät.

Joulukorttien kirjoitus- ja askartelutalkoita voi hyvin pitää pitkin syksyä. Sehän on hauskaa puuhailua lasten kanssa. Kun ei ole suorituspaineita saada kymmenittäin kortteja kerralla valmiiksi, voi kortteja näpertää rennommalla aikataululla. Silloin kaikilla on hauskempaa ja lapsetkin jaksavat keskittyä paremmin.

Kannattaa myös tsekata joulukorttien lähetyspäivät Postin sivuilta, jotka aukeavat lokakuussa. Säästät rahaakin, kun lähetät joulukortit joulumerkillä varustettuna oikeaan aikaan.

 

Tarkista joulukoristeet jo syksyllä

Joulukoristeet ovat ehdottoman tärkeitä joulutunnelman luojia! Siksi on tärkeää varmistaa etukäteen, että joulukoristeet ovat kunnossa ja tallessa.

Kun katsot hyvissä ajoin, että jouluvalot toimivat ja joulupalloja ei ole mennyt rikki, niin vältyt viimehetken paniikkihankinnoilta. Vasta jouluaattona avattu joulukoristelaatikko voi johtaa siihen, että joulukuusen oksilla eivät kynttilät tänä vuonna pala.

Joulukoristeita on myös hauska askarrella yhdessä lasten kanssa. Vaikkapa samalla kun teette joulukortteja. Itselläni on edelleen tallessa lapsena tekemiäni joulukoristeita, jotka ovat aina jouluna esillä. Niihin liittyy lämpimiä muistoja.

 

Valmistele joulun ruokalista ja tilaa etukäteen

Mitä tänä jouluna syötäisiin? Joulukinkut ja rosollit taas pöytään, vai pitäisikö kokeilla jotain kulinaristisempaa?

Se on ainakin varmaa, että joulun ruokalista kannattaa suunnitella etukäteen, jotta ei tarvitse joulun alla hätäillä.  Esimerkiksi sesonkituote kinkku on hyvä  tilata valmiiksi. Hyvin suunnitellun listan kanssa ostokset on myös helppo tehdä.

On myös todella näppärää tilata muutkin ruoat päivittäistavarakauppojen kauppakassipalveluista. Säästät hartioitasi, kun joulun ruokakassit kantaa ystävällinen lähetti ovelle.

 

Tehkää yhdessä

Koska joulu on perhejuhla, voi sen valmisteluunkin osallistua koko perhe.

Vaikka kuinka valmistelee joulua etukäteen, on osa asioista pakko tehdä vasta ihan joulun alla tai jouluaattona. Koska joulu on perhejuhla, voi sen valmisteluunkin osallistua koko perhe.

Jouluna on monta sellaista pientä kivaa tehtävää, jotka voi antaa lasten tehtäväksi. Joulukuusen koristelu ja muiden joulukoristeiden levittely ovat lapsillekin hauskaa puuhaa. Leipomiseen voivat osallistua kaikki. Kattakaa joulupöytä yhdessä ja siivotkaa joululahjapaperit porukalla roskiin. Ei joulu ole vain yhden vastuulla.

Jos vietätte joulua sukulaisten kesken yhden perheen luona, voi joulupöytään tuoda jokainen jotain. Iloinen nyyttärijouluhan on varsin hauska tapa viettää joulua.

 

Virittäydy joulutunnelmaan ja nauti!

Vaikka huolella suunniteltu on puoliksi tehty, on oma asennoituminen kuitenkin tärkeintä. Kun otat rauhallisesti ja ajattelet positiivisesti, voit paremmin. Joulu on loppujen lopuksi rentoutumisen aikaa, joten jokaisesta pienestä kauneusvirheestä jouluidyllissä ei kannata malttiaan menettää.

Kun jouluvalmisteluja on tehnyt pitkin syksyä, voi jouluna keskittyä nauttimaan joulun tunnelmasta ilman joulustressiä.

Mitä keinoja sinä olet käyttänyt joulustressin välttämiseen? Kommentoi alle!