Kuinka hankit leluja rahaa ja ympäristöä säästäen?

Kuinka säästät rahaa leluja hankkiessasi

Kuinka hankit leluja rahaa ja ympäristöä säästäen?

Jo vauvaikäiset  tarvitsevat leluja kehittyäkseen näppäriksi ja välkyiksi taaperoiksi. Isommille lapsille lelut puolestaan tuovat iloa ja auttavat kehittämään mielikuvitusta, joka puolestaan tukee ongelmanratkaisukykyä ja kokonaisuuksien hahmottamista. Lelut ovat siis erittäin tärkeitä lapsen kehitykselle. Mutta tarvitseeko lastenhuoneen pursuilla leluista, ja pitääkö niihin käyttää valtavasti rahaa?

Pohditaanpa hetki, miten voit säästää rahaa ja ympäristöä lasten leluhankinnoissa.
 

Lelun elinkaari ratkaisee

Kalliilta tuntuva lelu ei ole kallis, jos se tuo lapselle iloa ja hauskoja leikkihetkiä vuosien ajan.

Lelujen kustannuksia miettiessä kannattaa huomio kiinnittää lelun elinkaareen. Ihan niinkuin mitä tahansa muutakin tavaraa hankittaessa. Tarkoitan siis sen miettimistä, miten pitkään lelu kestää ja miten paljon lapsi sitä käyttää. Lelun hinta ei siis ole ainoa ratkaiseva tekijä.  Kalliilta tuntuva lelu ei ole kallis, jos se tuo lapselle iloa ja hauskoja leikkihetkiä vuosien ajan.

Pieni esimerkki: Eräs ystäväni kertoi noin 60€ arvoisesta teddykarhusta, jonka hänen lapsensa sai isovanhemmiltaan syntymäpäivälahjaksi. Samoilla synttäreillä lapsi sai myös muovisen radiopuhelinlelun, jonka hinta oli jossain 20€ tietämillä. Radiopuhelinlelu kiinnosti ehkä vartin. Teddykarhu puolestaan on kulkenut lapsen rakkaana ystävänä noista synttäreistä lähtien. Kolme kertaa kalliimpi lelu on tuonut iloa jo satoja kertoja pidempään. Helposti voi laskea, että teddykarhu oli tässä tapauksessa huomattavasti edullisempi lahja.

Miten sitten valita sopivia leluja? Se onkin hyvä kysymys. Varsinkin hieman isompien lasten kohdalla trendit ja suositut lelut määrittävät leluhankintoja. Jos lapsi haluaa Legoja tai Disneyn huippusuosittuja leluhahmoja, niin silloin niitä kannattaa hankkia. Muuten jää lelu käyttämättä, ja rahaa on  mennyt turhaan.

Alle kolmevuotiaille eivät lelutrendit vielä ole ajankohtaisia.

Alle kolmevuotiaiden lasten kohdalla tilanne kuitenkin on siitä armollinen, että heille eivät lelutrendit vielä ole ajankohtaisia. Heille vanhemmat voivat hankkia lelut tarkempaa pohdintaa käyttäen, ja omiakin lähtökohtiaan miettien. Kuten vaikkapa sitä, kuinka kivalta jokin lelu lastenhuoneessa näyttää.

Koska lapsille mieluisien lelujen ostaminen ei ole mitenkään helppo juttu, niin tässä muutama asia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota leluja hankkiessasi.

 

Lelu ruokkii lapsen mielikuvitusta

Parhaat lelut ovat sellaisia, jotka saavat lapsen mielikuvituksen laukkaamaan. Kun lapsi pääsee itse rakentamaan tarinoita lelujen ympärille, jaksavat lelut kiinnostaa pidempään. Esimerkiksi pehmolelut ovat sellaisia leluja, joiden kanssa lapsi jaksaa leikkiä vuodesta toiseen ja joista hän kehittää jopa mielikuvitusystäviä.

Myös lelut, joiden kanssa lapsi pääsee luomaan, pitävät mielenkiinnon yllä pitkään. Esimerkiksi erilaiset rakennuspalikat, leikkikuutiot tai vaikkapa piirustussetit ovat omiaan lietsomaan pienokaisen luovuutta.

 

Lelulla voi leikkiä monella tapaa

Pinottavat kuutiot kehittävät luovuutta ja taitoja.

Pinottavat kuutiot kehittävät luovuutta ja taitoja.

Edellä mainitut rakennuspalikat ovat pysyneet lasten suosikkileluina jo vuosisatoja . Syykin on selvä: ne antavat lapsen leikkiä monella eri tavalla ja luoda itse omat leikkinsä. He voivat rakentaa lelupalikoista taloja ja linnoja muille leluille, ratoja autoille, tai koota palikoista vaikkapa patsaita!

Lelut, jotka ohjaavat lasta tekemään jotain tiettyä asiaa, eivät pitkään jaksa lasta kiinnostaa. Tällaisillekin leluille toki on paikkansa aivan pienten lasten leluvalikoimassa. Esimerkkinä vaikkapa helmisokkelo. Se kehittää pienen lapsen kognitiivisia kykyjä, mutta ei varmasti kiinnosta kovinkaan paljoa enää viisivuotiaana.

 

Lelu on vuorovaikutteinen

Lelun vuorovaikutteisuus on suorassa yhteydessä lelun kiinnostavuuteen. Etenkin aivan pienten lasten kohdalla. Siksi erilaisista pintamateriaaleista tehdyt helistimet ja aktiviteettilelut, jota tuntuvat erilaisilta eri kohdista ja päästävä erilaisia kilahduksia lapsen niitä heiluttaessa kiinnostavat pienokaista pitkään.

Elektroniset lelut, jotka toistavat napin painalluksesta jotain tiettyjä ääniä tai liikkeitä, ovat toki interaktiivisia. Mutta kiinnostus kestää yleensä suhteellisen vähän aikaa. Kun lapsi on kaikki äänet siitä kuullut tarpeeksi monta kertaa, romahtaa lelun kiinnostavuuskin.

 

Panosta laatuun

Jotta lelu voi tuoda lapselle iloa pitkään, sen täytyy kestää käytössä pitkään. Aiemman esimerkkini teddykarhu oli toki suhteellisen hintava pehmoleluksi. Mutta laadukkaasti valmistettu pehmolelu kestää vuosia lasten leikeissä. Se muovinen radiopuhelinlelu ei todennäköisesti montaa kuukautta edes pysynyt ehjänä. Lasten lelujenkin kohdalla voi aivan hyvin miettiä, että ostaa niitä harvemmin, mutta silloin kun ostaa, niin panostaa hieman enemmän. Näin lapsikin oppii arvostamaan saamiaan leluja ja lahjoja.

Laatu ja hinta kulkevat myös käsikkäin lelujen turvallisuuden kanssa. Varsinkaan kiinalaisista verkkokaupoista tilatut halvat  lelut harvoin ovat turvallisia, eivätkä missään nimessä kuulu lastenhuoneeseen.

Lelun valintaan siis kannattaa käyttää aikaa, jos haluat leluihin sijoittamillesi rahoille vastinetta.

 

Muutama keino lelubudjetin pienentämiseen

Mitä muita keinoja on lelukuluissa säästämiseen, kuin lelun kiinnostavuuden ja laadun huomioiminen? Tässä muutama lisävinkki siihen, miten lelubudjetin voi pitää kurissa.

 

Lainaa leluja

Lähipiirissäsi varmasti löytyy perheitä, joiden lapset ovat kasvaneet ulos leluistaan. Jos heillä lelut vain lojuvat täyttämässä varastoa ja täysin käyttämättä, antavat he varmasti mielellään leluja teidän pienokaisille lainaan hieman pidemmälläkin laina-ajalla.

Leluja lainaamalla voit myös testata, millaisista leluista oma lapsesi pitää. Jos joku tietty pehmolelu kiinnostaa ja toinen ei, niin leluja ostaessa tämä kannattaa pitää mielessä.

Kun omat lapsesi sitten ovat leluistaan kasvaneet ulos, kannattaa ylimääräisiä leluja tarjota lähipiirin pienokaisille  leikittäviksi.

Pidä kuitenkin mielessä, että ne oman lapsuuden lelut jostain hamasta menneisyydestä eivät välttämättä ole turvallinen valinta. Nykyiset lelujen turvallisuusstandardit ovat 1990-luvulta. Ennen niitä esimerkiksi haitallisia muovinpehmentimiä, eli  ftalaatteja, syydettiin leluihin varsin huoletta. Anna lapsillesi siis mieluiten tämän vuosikymmenen leluja.


Luo lelurotaatio

Yksi hyvä keino lelukuluissa säästämiseen on lelurotaation käynnistäminen. Tarkoitan siis kiertojärjestelmää, jossa annat lapselle vain osan leluista käyttöön kerralla, samalla kun pidät osan jemmassa. Kun joidenkin lelujen kiinnostavuus alkaa vähetä, niin vaihda niiden tilalle lelujemmasta toiset lelut tilalle.

Varsinkin vauva- ja taaperoikäisten kohdalla tämä keino kannattaa kokeilla. Kun lelut ovat olleet piilossa muutaman viikon, ne näyttävät lapsen silmissä taas uusilta ja kiinnostavilta, kun hän saa ne uudestaan käyttöön.
 

Pidä lelujen vaihtokutsut

Leluja voi tietenkin myös vaihtaa muiden perheiden kesken. Tähän hauska tapa on järjestää lelujen vaihtokutsut, joihin kaikki osallistuvat perheet tuovat mukanaan leluja, joista voivat luopua.

Kutsujen aikana lapset pääsevät leikkimään uusilla leluilla, ja uusia suosikkeja löytyy. Näin osallistujat voivat palata kutsuilta uusien lelujen kanssa ilman, että on tarvinnut käyttää kolikkoakaan lelujen hankkimiseen.

Lelujen vaihtokutsuilla lapset löytävät uusia leluja!

Lelujen vaihtokutsuilla lapset löytävät uusia leluja!

Hyödynnä uutiskirjeen tilaajille tarjotut alennukset

Lelujen verkkokauppa on varsin aktiivista, ja varsinkin vauva- ja taaperoikäisille leluja on helppo ostaa verkosta. Verkkokaupat usein tarjoavat ylimääräisiä alennuksia uutiskirjeen tilaajille ja infoavat heitä muutenkin tulevista tarjouksista etukäteen.

Kannattaa siis ilman muuta kirjautua uutiskirjeen tilaajaksi hyviin lelujen verkkokauppoihin. Esimerkiksi Van Merryn tarjoaa -10% ensimmäisestä ostoksesta, kun tilaat uutiskirjeemme.

 

Tee itse

Jos olet kätevä käsistäsi, niin omalla työllä voi tietenkin säästää rahaa myös leluissa. Malleja erilaisiin pehmo- ja puuleluihin on internet pullollaan.

Jos taas käsityöt eivät ole ominta alaasi, niin helpoimmalla ja halvimmillaan pääset, kun uusiokäytät pahvilaatikoita. Niistä voi tehdä ihan mitä vain. Tässä neljä ideaa:

  1. liukumäki portaisiin
  2. leikkimökki
  3. nukketeatteri
  4. robottiasu

 

Yhteenveto

Lelut kuuluvat onnelliseen ja täysipainoiseen lapsuuteen. Ne kehittävät lasta ja tuovat valtavasti iloa. Samalla niihin voi helposti kuluttaa suuria summia rahaa. Eikä valtavat tavaramassat ole ympäristönkään kannalta hyvä asia.

Leluja hankkiessa kannattaakin ennen kaikkea miettiä, millainen lelu kestää käytössä vuosia ja jaksaa kiinnostaa lasta mahdollisimman pitkään. Kalliskin lelu voi olla edullinen, jos lapsi leikkii sen kanssa vuodesta toiseen.

Kun hankit laadukkaita ja mielikuvitusta ruokkivia leluja, ei leluvuori kasva määräämättömästi. Lelujen hankkimisessa kannattaa myös olla luova, ja kokeilla erilaisia tapoja lainata, vaihtaa ja tehdä leluja itse. Lompakkosi ja ympäristö kiittävät, kun teet leluhankinnatkin järkevästi.

Mitkä ovat sinun keinosi leluvuoren kurissa pitämiseen? Kommentoi alle!