Käsinukke - täydellinen lelu luovaan lapsuuteen

Käsinuket ovat täydellisi

Käsinukke - täydellinen lelu luovaan lapsuuteen

Käsinuket ovat täydellisiä leluja! Mietipä vaikka itse: käsinuket ruokkivat lapsen luovuutta, ovat monipuolisia ja vuorovaikutteisia, ja niiden kanssa voi leikkiä mitä moninaisimpia leikkejä. Mikä parasta, niiden avulla myös aikuinen voi osallistua lapsen leikkeihin. Käsinukeilla on siis mitä parhaimmat lähtökohdat tuoda lapselle iloa vuosien ajan.

Lasten mielikuvitushan on rajaton ja vaatii erilaisia kanavia kukoistaakseen. Jotta lapsen mielikuvitus pääsee täyteen laukkaan, on aikuisen kuitenkin hyvä näyttää erilaisia tapoja olla luova. Käsinuket ovat yksi ilmaisukanava. Kyllä lapsi itsekin käsinukelle käyttöä keksii, jos sellaisen saa käsiinsä. Mutta kun aikuinen osallistuu käsinukkeleikkeihin, niin lapsi oivaltaa nopeammin näiden lelujen mahdollisuudet.

Me aikuiset kun olemme mielikuvitukseltamme lapsia rajoittuneempia, niin tarvitsemme hieman vinkkejä. Siksi  listaan tähän alle muutaman hauskan idean, miten voit käsinuken avulla osallistua lapsen leikkeihin ja tukea hänen kehitystään.

 

Roolileikit käsinukeilla

Käsinuket ovat loistavia leluja roolileikkeihin. Kahta ikävuotta lähestyvä lapsi alkaa jo osoittaa merkkejä mielikuvituksen kehittymisestä. Tällöin lelutkin muuttuvat pelkistä iloisen värisistä esineistä leikkien aktiiviksiksi osapuoliksi, ja roolileikit astuvat kuvioihin. Roolileikkeihin soveltuvat  etenkin erilaiset hahmot, kuten pehmolelut ja käsinuket.

Roolileikit ja käsinuket tarjoavat aikuisille loistavan väylän osallistua lapsen leikkeihin. Aivan ensimmäisiä roolileikkejään leikkivät parivuotiaat riemastuvat varmasti, kun käsinukke yhtäkkiä herääkin aikuisen kädessä eloon. Kun liikuttelet käsinukkea ja pistät sen vaikka tanssimaan ja laulamaan, tai tartut esineisiin ja halaat sillä lasta, aukeaa lapselle kokonaan uusi ulottuvuus leikkeihin. Lelu herääkin yhtäkkiä henkiin ja leikkii yhdessä lapsen kanssa!

Hieman vanhemman lapsen kanssa voikin opetella yhdessä, miten käsinukke herää eloon. Kun lapsen opastaa alkuun, niin kohta hän jo keksiikin itse mielikuvituksellisia leikkejä käsinuken avulla.

 

Nukketeatteri

Nukketeatteri on varmasti eräs hauskimmista tavoista antaa lapsen olla luova. Eikä sellaisen tekeminen vaadi mitään kummempaa kuin muutaman käsinuken, lakanan ja pari tuolia, joiden väliin lakana viritetään näköesteeksi. Voit toki myös käyttää isoa pahvilaatikkoa, josta voitte lasten kanssa askarrella yhdessä hienon nukketeatterinäyttämön.

Aivan pienille lapsille nukketeatteri voi olla hieman turhan vaikea toteuttaa itse. Mutta iloa sellaisen seuraaminen tuo jo sen ikäiselle lapselle, joka kykenee kohdistamaan huomion johonkin esitykseen. Noin nelivuotias lapsi on jo tarpeeksi iso pystyäkseen  itsekin osallistumaan nukketeatteriesityksien tekemiseen. Toki kokeiluja voi tehdä nuorempanakin. Varsinkin siten, että lapsi itse luo tarinat ja esittää roolit. Tärkeää on tässäkin tapauksessa kannustaa lasta.

 

Kerro satuja uudella tavalla

Nukketeatteriakin matalamman kynnyksen toimintaa on satujen kertominen käsinuken avulla. Ne kun herättävät sadut henkiin aivan uudella tavalla.

Pelkkä sadun kuunteleminen voi olla pienelle lapselle hieman liian tylsää. Kun iltasadun kertookin hauska käsinukke tarinaan eläytyen ja sen mukaan liikkuen, on satu lapsellekin huomattavasti elämyksellisempi kuin vain kirjasta luettuna. Kokeilepa kertoa satua siten, että itsekin seuraat käsinukkea, sillä siihen lapsenkin huomio on kiinnittynyt. Näin te kuuntelette käsinuken kertomaa tarinaa yhdessä.

 

Opeta uusia asioita

Joskus uusien asioiden opettelu voi olla lapselle työlästä ja epämiellyttävää. Syöminen ei millään meinaa sujua tai hampaiden pesu aiheuttaa mielipahaa kaikille osapuolille.

Tällaisissa tilanteissa voi kokeilla käsinuken käyttämistä opettajana ja esimerkkinä. Lapsen on helppo samaistua pieneen käsinukkeen, joka reippaasti pesee hampaansa tai auttaa lapselle vaatteita päälle. Näin lasta voi kannustaa tekemään tiettyjä arkisia asioita, joiden opettelu muuten voi olla melkoisen mälsää.

 

Yhteenveto

Käsinuket ovat monipuolisia leluja. Niiden parissa lapsi viihtyy vuodesta toiseen ja ne sopivat hyvin eri-ikäisille lapsille. Aivan pienimmille vauvoille iloisesti heiluva käsinukke on kiva seurattava ja turvallinen halittava. Taaperoikäisille käsinukke puolestaan on hauska tapa leikkiä roolileikkejä, ja taaperoikäisten vanhemmille keino osallistua lapsen leikkeihin.

Käsinukke myös antaa lapselle ilmaisukanavan. Varsinkin, kun lapsi kasvaa ja hän oppii leikkimään yhä monimutkaisempia leikkejä, ovat käsinuket mitä paras tapa lapselle luoda mielikuvituksellisia maailmoja.

Ne ovat myös lapsille keino kertoa tuntemuksistaan ja ajatuksistaan. Varsinkin jos lapsi on ujo tai hänelle muuten on vaikea ilmaista itseään. Silloin käsinukelle puhuminen voi olla helpompaa kuin aikuiselle, tai käsinuken kautta ajatusten kertominen voi olla luonteva tapa ilmaista itseään.

Käsinuken monipuolisuus tekee siitä täydellisen lelun kaikenikäisille lapsille. Oletteko te leikkineet käsinukeilla? Tai miten muuten käsinukkeja voi hyödyntää leikeissä ja arjessa? Jätä kommenttisi alle!